Биолог: Замърсяването край Камен бряг не е голямо, водата се самопречиства

  • 20 октомври 2021 09:19

  • 346
  • 2
Биолог: Замърсяването край Камен бряг не е голямо, водата се самопречиства
© Булфото

Замърсяването към момента не е много голямо. Ако приемем, че е в тази степен, в която е сега, морето поема замърсителя и го подлага на самопречистване.  Така коментира ситуацията с разливите край заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" изследователят и хидробиолог доц. д-р Любомир Кендеров в предаването "Тази сутрин".

По думите му ситуацията към момента не е толкова опасна, колкото ако големи количества карбамид попаднат във водата рязко, вследствие на голяма пробойна или обръщане на кораба.

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева посети мястото на закъсалия "Вера Су"

"Замърсителят е вещество, което естествено се среща във водата. Карбамидът е неконсервативен замърсител, тук просто концентрацията е голяма. Трябва да се стремим да го отнемем в сухата му или вече течна форма, без да попада във водата", добави той.

Според доц. д-р Кендеров ако големи количества от товара на "Вера Су" се разлеят в морето обаче, това ще представлява потенциална опасност за морските екосистеми. "Бързо ще се превърне в амоняк или амонячен йон, който ще действа отровно върху морските организми", предупреди хидробиологът.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2021.10.20 | 10:01

2
Самопречиства ?
Кокобонго

2021.10.20 | 09:58

1
От този карбамид рибата полудя, вместо да бяга се събира. Всъщност карбамида бял ли е на цвят.

Добави коментар

Водещи новини