На 5 септември ВМРО отбелязва 97 години от гибелта на Тодор Александров

  • 04 септември 2021 14:20

  • 597
  • 3
 На 5 септември ВМРО отбелязва 97 години от гибелта на Тодор Александров
© Novini.bg

На 5 септември (неделя) от 11.30 ч. до параклиса „Свети Илия“ над с. Сугарево, Мелнишко, ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа отдава почит към паметта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров, съобщиха от централата на формацията.

Гробът на войводата е до параклиса, а той пада убит на 31 август 1924 г. Тази година се навършват 97 години от убийството на българския национален герой и велик лидер на Революционната организация. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата. Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Тази година събитието e в навечерието на Съединението. Така признателните наследници на идеята за национално обединение и освобождение на всички българи напомнят и за несбъднатия блян на българския род.

На събитието ще присъстват лидерът на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, евродепутатът Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, кметът на Сандански Атанас Стоянов, членове на националното ръководство на партията, кметове и общински съветници от цялата страна, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Ще бъде отслужена заупокойна молитва, а нови членове ще извършат традиционната клетва за вярност към ВМРО  - над Евангелието, камата и револвера. За поредна година над Пирин ще проехти залп в знак на почит към борбата на Тодор Александров и ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил

На събитието реч ще произнесе Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който използва повода всяка година да направи исторически паралел с делото на Старио и на всички емблематични войводи на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на българските земи и актуалната политическа обстановка.

В навечерието на Съединението ние Ви припомняме емблематични цитати от Тодор Александров. През март 1924 година пише писмо до българското правителство:

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа не обръща своите погледи ни на запад, ни на изток, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръдие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични и други цели. ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа е дала доказателства досега, ще докаже и в бъдеще, че във всички свои дела изхожда от интересите и работи за идеалите на борческа Македония и на българското племе.“

 
Преди да бъде убит некоронованият цар на планината в последното си писмо от 20 август 1924 година пише до своя съратник Александър Протогеров:

„Много грешиш в писмото си, че сме били оръдия на българското правителство. Мога да докажа пред безпристрастен арбитър, че никога не сме били и сега не сме оръдия на българските правителства, а сякога сме били и трябва да бъдем оръдия на Независима България, на борческа Македония и на цялото българско племе...“.

Валери Зайцев
597 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РУСКО РОБСТВО

2021.09.04 | 17:38

2
ДВЕ В ЕДНО ЗНАЧИ,ДВЕ БЕКАПЕТА В ЕДНА ЧЕРВЕНА СВИНЯ ПРАСЕДЕНТ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ СЛЕД ПРЕВРАТА НА МУТРАФОНОВА ЩЕ НИ ДАВЯТ В КЕНЕФА НА ИДИОТА ПУТЬО.

2021.09.04 | 18:04

3
Много ще ми е кеф да те давят в руското посолство
Барбадос

2021.09.04 | 14:55

1
Предател

Добави коментар

Водещи новини