От тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за отопление на 192 домакинства

  • 25 август 2021 17:51

  • 1067
  • 0
От тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за отопление на 192 домакинства
© pixabay

Още тази есен община Монтана ще смени безплатно печките за отопление на дърва и въглища на 192 домакинства в областния град, съобщи кметът Златко Живков, цитиран от БТА.

От 12 септември в домовете на хората започва безплатен монтаж на котли за отопление на природен газ и на пелети. Той ще се прави от фирмата, спечелила търга за доставка на новите отоплителни уреди.

700 договора за подмяна на отоплителните уреди са подписани в София

Подмяната на печките на твърдо гориво с щадящи околната среда отоплителни уреди се прави по спечелен от община Монтана проект на стойност 10 милиона лева, който се финансира от фондовете на ЕС. Целта е намаляване на емисиите на фини прахови частици, които се отделят в атмосферния въздух при горенето на печките на дърва и въглища.

Проектът предвижда подмяна на отоплителните уреди на около 2200 домакинства, а друг проект по програма "LIFE" на ЕС предвижда подмяна на печките на още 500 домакинства. Очаква се след изпълнението на проектите съдържанието на прах във въздуха в Монтана през зимния сезон да спадне под нормите.

Изследване през последните няколко зимни сезона установи, че в половината от дните съдържанието на прах е над нормите и че това се дължи на печките на дърва и въглища, които голяма част от домакинствата в Монтана използват за отопление в бита си.

Мая Йорданова
1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини