106 спасителни акции е провела от началото на годината ПСС

  • 17 август 2021 19:24

  • 361
  • 0
106 спасителни акции е провела от началото на годината ПСС
© Булфото

106 спасителни акции е провела от началото на годината до сега Планинската спасителна служба, като само за последните три месеца те са 62. Всички планини са еднакво посещавани, каза директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев, но прави впечатление, че голяма част от туристите не са запознати с основните правила, което води до инциденти като загубване и контузии. От Планинската спасителна служба казаха още, че ежедневно се налага да оказват помощ на изгубени и пострадали туристи.

"Забелязваме, че много хора са с недостатъчно добра планинарска подготовка. Излизат в планината, подценяват условията в планината и това води до инциденти, сериозни инциденти. Като започнем с изгубване, закъсняване във времето, късно тръгване, съответно замръкване по планината. И хората като не носят допълнително осветление на акумулатири или батерии се стига до такъв тип проблеми. Не могат да се приберат, тръгваме да ги събираме, тъй като нощно време условията в планината стават доста хладни. Хората не са подготвените за толкова хладно време и настъпват бедствия. Много често излизат с неподходяща екипировка, което пък води след себе си до контузии. Но дали е поради ситуацията с Covid-19, дали заради някаква друга причина, не можем да кажем, тъй като нямаме такава статистика, но определено тази година хората са страшно много в планините".

Жена пострада в района на Седемте рилски езера

От Планинската спасителна служба съветват туристите преди излет в планините да проверят метеорологичната обстановка, да сe запознаят с маршрута, който ще изминат, да си направят планинска застраховка, да имат зареден телефон, а при проблем да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112.

Теодора Александрова
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини