Втори ден военнослужещи помагат в борбата с големия пожар в Твърдица

  • 28 юли 2021 11:09

  • 594
  • 0
Втори ден военнослужещи помагат в борбата с големия пожар в  Твърдица
© Novini.bg

Продължава участието на военнослужещи и техника от Въоръжените сили в борбата с големия горски пожар над град Твърдица, област Сливен. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

31 военнослужещи с 6 броя техника от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, под ръководството на капитан Николай Евтимов, от 7.00 ч. тази сутрин, 28 юли, са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.

Втори ден в борбата с пожара участват Военновъздушните сили (ВВС). В продължение на четири часа вчера, 27 юли, вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та вертолетна авиационна база извърши 37 пуска на общо над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван изкуствен водоем микроязовир „Метрокук” в землището на Твърдица.

Пожарът край Твърдица обхвана 500 дка борова гора, общината моли за помощ

Командир на екипажа беше майор Йордан Йорданов, втори пилот – майор Марин Тасков, бордни техници – капитан Божидар Славчев и оф. канд. Светослав Стоянов, а специалисти по авиационно въоръжение – офицерски кандидат Никола Николов и редник Мирослав Начев. На борда на вертолета като координатор от структурите на ГД ПБЗН беше включен гл. инспектор Денчо Чомаков.

Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата излетя отново, за да продължи участието си в борбата с огнената стихия.

Владимир Василев
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини