Емануил Йорданов за novini.bg: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено

  • 22 юли 2021 14:49

  • 4121
  • 0
Емануил Йорданов за novini.bg: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено
© булфото/архив/

Защо Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във трябва да подаде оставка и до какво ще доведе обратното? Къде е мястото на обвинението като страна в съдебните процеси? Защо няма изненади от поредните укори в доклада на европартньорите ни? По повод на днешното заседание на ВСС по всички тези въпроси разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -/.

Гешев трябва да си подаде оставката, защото е един от основните дразнители за българското общество. Също така, защото не смятам, че от работата му има някакви впечатляващи резултати. Още преди време, когато се готвеше назначението му, беше изнесена информация затова какво е работил в районна и градска прокуратури в София. От нея стана ясно, че броят на обвинителните актове, които е внесъл, е смущаващо нисък. Ако един адвокат работи с такива темпове, ще трябва да умре от глад. Аз не зная дали някой е чул за сериозна присъда срещу някой едър престъпник на базата на обвинителен акт, писан от Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Ако вие знаете, ме поправете.

Но в крайна сметка ще обобщя, че всичко, което е написано в мотивите, внесени във ВСС за него, е вярно от гледна точка на закона. Оставка ще има.

Няма как Гешев да остане в рамките на пълен мандат.

Мисля, че ситуацията му е аналогична с тази на човека, който го назначи – Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Ако бившият премиер си беше подал оставката миналата година, когато протестите го призоваваха затова, то положението му щеше да е по-добро от това, което е сега. Така смятам аз. В крайна сметка ще се сбогуваме и с двамата.

Реакциите в подкрепа на главния прокурор идват от ограничен брой обвинители, които са му приближени. Но в тази система работят и много свестни и грамотни хора, които търпят обиди заради своя началник.

Смятам, че прокуратурата трябва да намери своето място в изпълнителната власт, защото

прокурорът не е съдия.

Хубаво е онези, които подкрепят обратната теза да четат повече законите и да се информират какви са функциите и правомощията на прокуратурата и тогава да се аргументират по кои причини точно трябва да е в съдебната власт! За нагледност ще направя паралел с футбола – честно ли е единият отбор да играе заедно със съдията, а другият да чака да види какъв ще е резултатът? Сега положението на нашата прокуратура е лишено от разум и логика.

В годините, в които управляваше Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г прокуратурата дефакто си  бе в изпълнителната власт и работеше за нея с всички нарушения на законите, съпътващи това положение. Губеше се и отговорността, която трябва да носи всяка институция и всеки работещ в нея. Защото, ако главният прокурор примерно беше като министъра на правосъдието, той щеше да подлежи на парламентарен контрол и всички простотии, които се правят, биха могли да се огласяват в Народното събрание и да бъдат обсъждани там. Министърът няма как  да се крие от журналистите и да отказва отговори на въпроси като този - какво ще му се случи след това?

Но аз съм оптимист, че нещата лека-полека ще се оправят и че на хората, които спъват нормалните процеси за развитието на държавата, трябва да се каже да се отдръпнат встрани.

Защото закъснялото падане от власт е по-болезнено от нормалното падане от власт.

Последните укори в доклада от европартньорите ни не са нищо ново под слънцето, не е за първи път правораздавателната система у нас да търпи унищожителни критики. Жалко и срамно е, че за толкова години откакто ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в управлява и то с много материален ресурс, не успя да привлече на своя страна нито един уважаван и ценен юрист. С юристи като техните не може да се очаква нищо нормално за съдебната власт. Всички звена по веригата на правораздаването работят по закони, които се приемат от Народното събрание, а за 12 години там бе произведен толкова брак, че не се знае колко години още ще са наебходими законите да бъдат поправени, така щото да станат нормални.

Моята прогноза обаче е, че главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във ще търси всякакви начини да осуети своето напускане от поста. В момента и Конституцията, и законодателството ни в цялост, му дават достатъчно възможности затова. Но пак ще повторя, че всяко едно отлагане не е в полза не само на обществото, а и на самият Гешев, който трупа негативи и на свой гръб, и върху този на прокуратурата. Сигурен съм, че в момента, в който той напусне, нормалните прокурори ще имат възможност без страх, че ще бъдат уволнени, да изразят своята позиция и ще се чуят истинските гласове на обвинителите. А не само тези на клакьорите.

Борисов и Гешев са двете страни на една монета –

управлението, което прави хората на маймуни и ги лъже по най-безогледен начин, мислейки че могат всички да заблудят. Вчера се качих в едно такси, а шофьорът веднага ме пита: Какво става, махаме ли Гешев?

Нещата няма да станат магически веднага, но вярвам в еволюцията и в това, че вървим с бавни стъпки към промяната към по-добро. Ето, вчера за председател на Народното събрание беше избран съвсем подходящ човек. Както казва народът ни, ако денят се познава от сутринта, и ако това бе сутрин, то аз вярвам, че денят ни ще е по-добър.

Аделина Делийска
4121 0

Свързани новини

Водещи новини