Португалия: Оказахме натиск върху София за РС Македония, но разбрахме българската позиция

  • 29 юни 2021 11:07

  • 8225
  • 7
Португалия: Оказахме натиск върху София за РС Македония, но разбрахме българската позиция
© Pixabay

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министър Закариаш  разговаря с журналисти в Лисабон.

Ана Паула Закариаш определи дебата между двете страни като "нелек".

Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат, коментира тя.

Министър Закариаш нарече "важен момент" това да не се внасят в ЕС разногласия между две страни.

Бивш външен министър за преговорите с РСМ: Не трябва да имаме комплекси, че защитаваме интересите си

,,Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция'', допълни Закариаш.

Министър Закариаш посочи, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис.

Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници, уточни тя, цитирана от БНР.

Пендаровски препоръча на Заев да чака редовно правителство в България

,,Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата'', обобщи тя.

Novini.bg
8225 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.06.29 | 14:04

7
Като видите герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.
Поругалия:

2021.06.29 | 11:47

5
"Оказахме натиск и Радев ни го вкара", Разбраха че вече България има президент, а не овчарка.

2021.06.29 | 12:08

6
По скоро руски и депесарски ибрикчия. Ако четете по внимателно изказването на За/йо Ба/йо ще разберете, че Му(нч)о е признал т.нар. македонски език. И това ако не е измекярщина здраве му кажи.
В ЕС разбраха,

2021.06.29 | 11:30

4
сините Брюкселски к.урви вече не са на власт.
Радев не е сииня п.утка

2021.06.29 | 11:21

3
като Бойка Тиквова, натискане не минава.
Оказали натиск,

2021.06.29 | 11:20

2
но мекия СДСвински г.ъз от Банкя вече не е на власт, Радев и стисна ташаците и те разбраха.
Идиот Новини.бг

2021.06.29 | 11:18

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

Добави коментар

Водещи новини