Най-младият банков обирджия в света: Гледах от пейка източването на 181 млн. лв.

  • 20 юни 2021 18:28

  • 10105
  • 7
Най-младият банков обирджия в света: Гледах от пейка източването на 181 млн. лв.
© NOVA

"Наблюдавах източването на банката от една пейка срещу нея. Никой освен мен не знаеше какво се случва, включително участниците в машинацията. Казах на човека, теглещ парите, да откаже предложените два бронирани джипа за натоварването им. Тогава той купи родопски одеяла от близкия магазин, покри с тях парите, нае две таксита комбита и си тръгна с банкнотите".

Това разказа в ефира на Нова Телевизия Стефан Чолаков, обявен за най-младия банков обирджия от списание "Таймс".

Той прави удара на 30 май 1997 г., когато е едва на 22 години. Шест месеца Стефан се готвел за опразването на банката. Използвал слабостите на банковата система и с няколко фиктивни документа и доверчиви приятели, успял да стане по-богат със 181 милиона лева.

В обира участва близка приятелка на Стефан, брат му, който се включва в последния момент и мъж, който месеци наред се представя за крупен бизнесмен и накрая тегли парите, тежащи близо един тон. Обирът е избран в петъчен ден, когато по график е трябвало да се изплащат пенсии в банката. 

"Докато течеше обирът говорех по телефона с моята приятелка. Нито тя, нито никой друг знаеше за моя план. Когато всички влязохме в хола, пълен с пачки с банкноти над коляното, подредени на тухлички, те буквално ахнаха. А приятелката ми припадна на един диван. Като филм беше всичко", каза още Чолаков. 

Младият тогава мъж бил провокиран от реклама на банкова институция, чийто слоган гласял "Крепостта на вашите пари".

Тогава разиграва няколко варианта на източване на банка без никакви специални умения пред баща си.

"После той се обади в полицията и ме издаде. ГДБОП веднага реагирали, донесли снимки, баща ми посочил брат ми и моя приятел и ги задържаха. След това баща ми ме убеди да се предам, да намерим адвокат и да върнем парите. Бях му сърдит 6 месеца, че ме е убедил да се предам", споделя още Стефан.

В ареста татко му идва често на свиждане. На няколко пъти Чолаков не казва и дума. " Докато накрая не ми каза - обичам те, правя го заради мен и теб, искам да те виждам, не можеш да си беглец и да се криеш цял живот", обяснява Чолаков. 

Той не съди обирджията в Дупница. „Не е хлапе, а осъзнат мъж на 40 години. Голяма роля в престъпленията играе чувството на ненаказуемост. Избрал е банка без охрана - също голям пропуск в сигурността. Няма пари, които да си струват отнет насилствено човешки живот или такъв, който ще се изгуби в изтърпяване на наказанията", категоричен е източилият 181 млн. лева от банката Стефан. 

Novini.bg
10105 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Страничен наблюдател

2021.06.20 | 18:06

1
Най-добрите банкови обири са законните, като например обира от ДПС и ГРОБ на КТБ по време на първия кабинет на Тиквата.

2021.06.21 | 06:18

7
Забравят бързо хората, прости са.
Страничен наблюдател

2021.06.20 | 19:26

3
Долната гейбераска педеруга, чете ли стенограмите?
Ненко

2021.06.20 | 18:11

2
Здрасти бе Василев

2021.06.20 | 22:45

5
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем
Адуард

2021.06.21 | 00:15

6
"Нека на 11/07 да си върнем свободата???? " коя свобода да си върнем, тази която ни управлява 10 години - ГЕРБ ли? това ли е свобода, свобода без алтернатива????? Демокрацията е да можеш да имаш избор на управление, а не само една партия с много пипала ( Герб, БСП, ДПС и тн....)
ИЦО

2021.06.20 | 20:13

4
ТЪПИ ЖУРНАЛЯ! ТОВА НЕ Е БАНКОВ ОБИРДЖИЯ А Е ГЕНИЙ! ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ МАЛКО ПРЕДИ ДА СКАЛЪПВАТЕ ВАШИТЕ ПАСКВИЛИ! ЧОВЕКА Е ГЕНИЙ!!!

Добави коментар

Водещи новини