Велика събота е

  • 01 май 2021 06:17

  • 1384
  • 0
Велика събота е
© Булфото (архив)

Православната църква почита днес Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе! Воистину воскресе!".

Разпети петък е

На днешната Велика събота празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово започва в 23.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

От параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българската църковно-държавна делегация.

След възвестяването на Христовото Възкресение в полунощ, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини