Разпети петък е

  • 30 април 2021 06:02

  • 2018
  • 2
Разпети петък е
© bulphoto (архив)

Велики петък или Разпети петък тази година отбелязваме на 30 април.

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода).

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица

В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител.

Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на светия олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда̀ от дрѐва, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат плащаницата на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват Св. Кръст, Св. Евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Малцина знаят, но църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не три пъти както срещу Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос, пише Монитор.

В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден. Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил.

На всеки, минал под "масата", свещеникът трябва да даде цвете - израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос. Свещениците раздават и осветен здравец, който е хубаво да бъде засаден в домовете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2018 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:56

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Мира

2021.04.30 | 06:36

1
Вероятно е така.

Добави коментар

Водещи новини