Без пътувания между регионите в Гърция по Великден

21 април 2021 11:47

Без пътувания между регионите в Гърция по Великден
© Pixabay
288 0

Гърците няма да имат право да пътуват между отделните региони по Великден, съобщава в. "Катимерини". Правителството работи по пътна карта за постепенно отваряне след великденските празници, а детайлите по облекчаването на мерките се очаква да бъдат съобщени от премиера Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. до края на седмицата.

Гърция ще опита първо да намали въздействието на пандемията, след като миналата седмица областта Атика регистрира увеличение на вирусния товар в отпадните води от 171 процента, което се очаква да се изрази в нарастване на новите случаи на COVID-19 през следващите дни, предаде БТА. 

Гръцки специалисти изследват проби от инсталациите за биологична обработка на отпадните води, които предоставят данни, оформящи картината на разпространение на коронавируса. Покачване на вирусния товар в Атика е регистрирано в седмицата от 12 до 18 април в сравнение с предходната (5-11 април). Подобно увеличение се наблюдава и на остров Крит, където град Ретимно е регистрирал покачване на вирусния товар в отпадните води от 120 процента, а в град Агиос Николаос увеличението е от 360 процента, посочва "Катимерини".

Здравните експерти хвърлят вината върху струпванията на хора, които се наблюдават през последните седмици, включително незаконни партита на централни площади в Атина.

Гърция планира да отвори ресторантите след Великден

Същевременно заради различни проблеми се наблюдава забавяне в доставките на комплекти за самостоятелно тестване за COVID у дома, което е задължително за учениците в гимназиите, учителите и работещите в сферите на услугите.

В резултат на всичко това много малко хора ще могат да пътуват между регионите по Великден, отбелязва "Катимерини".

Пътуванията ще бъдат разрешени само по работа, по здравословни причини и за присъствие на погребение, при представяне на съответния документ за всяка от тези ситуации. Разведени и разделени родители, чиито деца живеят в различни префектури, също ще имат право да пътуват при представяне на съответния документ.

Междувременно правителството и Гръцката православна църква постигнаха неофициален компромис за правилата по великденските празници, според който религиозните служби ще бъдат водени на открито, а на 1 май основната великденска служба ще бъде проведена два часа по-рано, пише "Катимерини". Предложението предвижда вярващите да могат да участват в процесията на Разпети петък около църквите, а вместо традиционната среднощна служба за Възкресение Христово на 1 май, литургията да бъде проведена два часа по-рано - в 22,00 ч., за да се избегне прекалено удължаване на вечерния час, който е 21,00 ч.

Окончателните решения за вечерния час и църковните служби ще бъдат оповестени тези дни, уточнява "Катимерини".

Във вторник гръцките здравни власти съобщиха за нови 3789 случая на COVID-19 и 87 смъртни случая, свързани с инфекцията. Така общият брой на потвърдените случаи в Гърция нарасна на 320 629, а на смъртните случаи - на 9627. Интубираните пациенти към вчерашна дата бяха 847.

Здравен експерт предупреди за четвърта вълна на пандемията през лятото, ако ограничителните мерки бъдат разхлабени твърде много, съобщава още вестникът.

"Ако оставим вируса да се разпространява без контрол, той ще причини големи щети", предупреди д-р Джордж Павлакис от Американския център за ракови изследвания. Според него появата на нови мутации на COVID-19 ще донесе четвърта вълна на пандемията. Експертът препоръча ограничителните мерки да не бъдат облекчавани твърде много по време на великденските празници.

Novini.bg
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини