ПСС: Събота и неделя не излизайте в планината, има опасност от лавини

  • 29 януари 2021 08:59

  • 584
  • 0
ПСС: Събота и неделя не излизайте в планината, има опасност от лавини
© Pixabay

В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина. Това заяви пред БНТ Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

"Движението, дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза той.

Лавина падна над хижа „Рилски езера”, фрийрайдъри се измъкват на косъм

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

"Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тотев.

Как лавина уби млад състезател, въпреки добрата екипировка?

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични инцидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската спасителна служба не се предизвикват нарочно лавини. Това е практика, установена в много алпийски стани. Има различни методи за това, обясни Тотев.

Загиналият в лавина млад фрийрайдър е карал в забранена зона

"На места ги гърмят с взривни вещества, на места има специално изградени съоръжения, които предизвикват лавината чрез сгъстен въздух. Има специални служби, които се занимават само с лавини в алпийските страни, и те преценяват кога трябва да се гръмне една лавина", допълни Тотев.

Планинарската подготовка се учи с години и това е нещото, което може да спаси човешкия живот. Зимата човек трябва да разполага с повече дрехи, с добре подготвен маршрут, с добре прегледана прогноза за времето, също и с добър план за връщане, защото много често хората пренебрегват условията, искайки да стигнат целта, която са си набелязали.

Радина Лазарова
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини