Как лавина уби млад състезател, въпреки добрата екипировка?

  • 26 януари 2021 07:20

  • 1984
  • 0
© Pexels

Преносът на снежни маси, който се наслагва под билата е основата предпоставка за лавини. Фрийрайдърите със ски и сноуборд трябва да подхождат с огромно внимание. Това заяви пред БНТ Красимир Стоянов, алпинист и зам.-председател на Българската лавинна асоциация след смъртта на млад състезател в Пирин. 

"Има безопасни маршрути, които е хубаво да се ползват, не само от скиори, но и от туристи", каза алпинистът.

Загиналият в лавина млад фрийрайдър е карал в забранена зона  

"Възможно е някой екипиран да спаси приятел от групата, имало е такива случаи", коментира Стоянов. 

"Познавах Борислав Гарибов. Беше прекрасно дете.  Имаше всички пособия, които можеха да запазят живота му. Но в конкретния случай улея, в който се е спускал е бил много тесен, а количеството сняг огромно. По пътя е имало и растителност - всичко това превръща падането в една мелница, която не оставя шанс за живот", разкри експертът.

Борислав Гарибов е младежът, загинал при падналата в Пирин лавина

"Силният вятър взема снежни маси и ги натрупва в улеите -  когато "изрежете" склона, няма как да очаквате нещо добро. Всяко спускане в тези точки е опасно", съобщи зам.-председателят на Българската лавинна асоциация.

"Лавина е често явление през последните години в българските планини. Динамиката на времето ги предизвиква, а пред следващите седмици очакваме още лавини. Нека планинарите да подхождат с много внимание през следващите дни. Нека да ходят в безопасни места - горската част", обясни Красимир Стоянов. 

ПСС: Много високо ниво на опасност от лавини

"Първите 15-20 минути са най-важни, ако върху човек падне под лавина. Имам приятел, който оцеля 5 часа", разкри алпинистът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини