Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост

17 януари 2021 11:37

Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост
©
1119 2

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Асеновата крепост.

Тя е сред най-атрактивните и често посещавани туристически забележителности около Асеновград, а близостта до главния път допълнително улеснява достъпа до него, коментира министърът. Тя посочи още, че културно-историческите обекти са сред водещите фактори за превръщането и утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, което е и ключов приоритет в работата на министерството. На място вицепремиерът се запозна както с дългогодишната история на крепостта, така и лично се увери в спазването на противоепидемичните мерки на обектите. 

Забележителностите също трябва да работят при съблюдаване на утвърдените правила за дейност в условия на пандемия, само така, от една страна, ще продължат да посрещат туристи, а от друга, ще запазим здравето на гостите - и физическо, и психическо, посочи още вицепремиерът.

Обектът се намира на естествен скален масив. Той е използван още от траките през V век пр.н.е., а по-късно и по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Първите писмени сведения за крепостта датират от устава на близкия Бачковски манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич и прилежащите към него селища.

Асеновата крепост дава ясна представа за средновековните укрепителни съоръжения и създава усещането на всеки турист, посетил я поне за малко, че се пренася в отдавна отминали времена. През 1973 г. крепостта е обявена за архитектурен паметник.

Novini.bg
1119 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар

2021.01.17 | 11:45

126378
и тая луда калинка обикаля като улавия шофьор с джипа
Абе

2021.01.18 | 08:16

127456
НЕ ВИЖДАМ ДА ИМА ПО ЛУДИ ОТ ВАС , И ТАКИВА КАТО ВАС,КОИТО РАЗСЬЖДАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН , ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС ИМА ХОРА КОИТО СИ ВЬРШАТ РАБОТАТА А НЕ ПАРАТИЗИРАТ КАТО ВАС

Добави коментар

Водещи новини