Опасно безводие обхваща все повече райони в България

  • 08 ноември 2020 17:44

  • 2220
  • 6
Опасно безводие обхваща все повече райони в България
© Pixabay

Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната. Заради малкото валежи това лято много от язовирите и реките са с намален обем. Все повече населени места изпитват сериозни проблеми, а някои села от лятото са на режим.

Проблемът с водата става все по-сериозен в цялата страна. Според данните на Министерството на околната среда и водите огромна част от язовирите, които служат за водоснабдяване, са с много нисък обем на запълване. Същото се отнася и реките, покрай които са построени голяма част от кладенците за водоснабдяване както на големите градове, така и на по-малките села. Данните сочат, че през месец септември оттокът на реките в страната е бил с една пета по-малък от този през миналата година по същото време.

Инж. Димитър Куманов пред novini.bg: Частните ВЕЦ да работят само при пълен обем на язовирите, а не да ги източват

За украинеца Сергей Журавел, който живее в хасковското село Елена спасението в сушата е кладенецът. Друг вариант да се справи семейството няма. „Изобщо не е възможно, откъде ще вземеш вода - просто няма”, казва той.

Благодарение на хидрофора успява да си осигури вода в цялата къща, но само за елементарни нужди, защото кладенецът му почти е пресъхнал. „Пълним бидони, носим тук и поливаме, защото по принцип няма”, допълва Журавел.

Заради сушата и кладенците, от които ВиК доставя вода, са на критичен минимум. В село Елена пък са на режим. „Около един месец вече - идва, прекъсва, това е. Понякога купуваме, понякога наведнъж зареждаме вода”, разказва Невен Маринов.

Изгледи скоро да има достатъчно валежи, които да напълнят язовирите и реките, няма. „В източна България валежите през лятото бяха много малко, почти никакви. Валежи през месеца очакваме по-скоро през третото десетдневие, към края на второто и началото на третото”, казва Мариана Попова от НИМХ.

Заради промените в климата експертите препоръчват водата да се пести. В Хасковска област например половината от водата изтича преди да стигне до чешмите. „Както всички знаем, една много голяма част от водата се губи по довеждащите водопроводи. Това според мен е начинът, по който да запазим този ресурс. Водата ще става все по-ценна през идните години и е безобразие ние да не реагираме в тази посока”, категорична е д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

За подмяната на водопроводите обаче са нужни много средства, които към момента липсват, предаде Нова телевизия.

Радина Лазарова
2220 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
баба гицка

2020.11.08 | 19:47

3
ами като изсякохте горите другари бизнесмени - сега обрекохте внуците си на мизерия - как никой НЕ МОЖА ДА ВКАРА ЗАКОН И ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ ЗА ЗАТВОР ЗА ПРОИЗВОЛНО ИЗСИЧАНЕ НА ЗЕЛЕНИНА - НЯМА ГОРА , НЯМА ВОДА,- дори римляните са го знаели

2020.11.08 | 20:09

6
правилно разсъждаваш, другарю!

2020.11.08 | 18:12

1
Искайте вода от Кърджали там язовирите са пълни

2020.11.08 | 19:50

5
илати да съ измийти в София.
оня

2020.11.08 | 19:34

2
В Кърджали даже не отстраняват течовете.Нашата улица цяла година се мие от спукана тръба.След десетина обаждания никой не го е еня.Вече на никой не му пука явно вода бол.
да,

2020.11.08 | 19:49

4

ама имате чиста улица...

Добави коментар

Водещи новини