Инж. Димитър Куманов пред novini.bg: Частните ВЕЦ да работят само при пълен обем на язовирите, а не да ги източват

  • 12 октомври 2020 19:34

  • 4460
  • 0
Инж. Димитър Куманов пред novini.bg: Частните ВЕЦ да работят само при пълен обем на язовирите, а не да ги източват
© бнр, уикипедия

Защо застрашително намалява обемът на вода в язовир Копринка и има ли опасност да се повтори безводната ситуация, президвикана от пернишкия язовир Студена? Как се стопанисват язовирите и каква е ролята на държавата като регулатор? С тези и др. въпроси потърсих за коментар инж. Димитър Куманов, член на УС на Риболовен клуб "Балканка", който от години следи проблемите с язовирите у нас.

"Смятам, че най-краткият отговор на въпроса защо няма вода в язовирите, е че те се стопанисват и управляват лошо. Тази година е нормална от гледна точка на хидроложки условия, валежите са в рамките на нормалното, имало е доста по-сухи години. Основният проблем в управлението на комплексните и значими язовири в Източна България като се започне с язовир Копринка по посока към морето и се мине през Жребчево, Тича, Камчия, Цонево - навсякъде има криза в различни степени. Най-лошо е положението обаче на яз. Копринка, където в момента има 11,7 млн.куб. полезен обем, което е около 8% от общия му обем. В яз. Ястребино също ситуацията е лоша, има 9 млн.кубика, при общ обем от 62 млн.куб., като този водоем се ползва и за питейни нужди, за разлика от Копринка, от който водата се ползва индиректно.
Причината е, че на всеки от тези водоеми има ВЕЦ, които преди са били държавни, но вече са частни. Преди и язовирите, и вецовете са били използвани за балансиране на енергийната система. Сега обаче ВЕЦ-а работи за печалбата на частния си собственик.

Язовир Копринка захранва две ВЕЦ,

като едната централа е на самата стена на водоема, а чрез канал се захранва и ВЕЦ Стара Загора, които се водят като собственост на Енерго про. Отделно водата от язовира се използва и за напояване на селскостопански насаждения.
Язовир Жребчево, който е четвърти по големина в страната, също е в лошо състояние - от 400 млн.кубика общ обем, в момента има 53 млн.кубика вода. Той също захранва частна водна електроцентрала, която е на стената му. Наоколо бяха направени още 2 частни централи. Според разрешителните им, тези частни централи могат да започнат да работят, когато язовирът се напълни. 

Ако работят преди язовирът да се е напълнил, става лошо положението, каквото всъщност е. 

А отделно от всичко водата от яз. Жребчево се ползва за охлаждане на тецовете в "Марица Изток" като по един канал водата отива до яз. Овчарица и от там се използва за охлаждане. Това е важна дейност. Но това, че частните ВЕЦ-ове точат вода, когато не трябва, довежда до критични ситуации. Язовирите Копринка и Жребчево са на река Тунджа, а отдолу минават кладенците за питейна вода, която е за градовете Ямбол, Стара Загора и др..Тези кладенци за питейна вода обаче взеха да пресъхват, защото в коритото на реката от дълго време не се изпуска вода от язовирите. Това създава условия за безводие. И го създават частните интереси на собственици на водни централи, които през годините се менят - ту са от БСП, ту от ДПС...
МОСВ трябва да направи преглед на разрешителните за дейността на частните ВЕЦ-ове, които е най-добре да работят само, когато язовирите са пълни догоре. Иначе става опасно и се стига до кризи както с водата за пиене, така и за напояване".


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4460 0

Свързани новини

Водещи новини