Румен Радев: Финансовата децентрализация на общините ще доведе до по-ефективни регионални политики и по-ангажирани граждани

  • 27 май 2020 15:22

  • 1105
  • 16
Румен Радев: Финансовата децентрализация на общините ще доведе до по-ефективни регионални политики и по-ангажирани граждани
©

Трябва да бъде намерено решение за финансовата децентрализация на общините, която да доведе до по-голяма икономическа и политическа самостоятелност на местните власти и най-вече до по-голяма обществена ангажираност на гражданите. Това заяви президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при посещението си в Садово, където проведе среща с кмета на града и ръководството на местната власт. По време на разговора бяха обсъдени механизмите за децентрализация на местните власти. Държавният глава посети и Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово.

По думите на Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на децентрализацията ще допринесе и до много по-ефективни регионални политики и по-високо качество на общинските услуги. „Крайно време е да заработи Съветът по децентрализация, който не се е събирал повече от 4 години, както и да се актуализира Стратегията за децентрализация“, заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че е необходимо да се въведат механизмите и мерките, произтичащи от европейските директиви в тази насока и от Европейската харта за местното самоуправление.

Когато говорим, че селското стопанство може да ни изведе от кризата, трябва да си даваме сметка, че конкурентоспособно селско стопанство не може да има без съвременна агронаука, заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при посещението си в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово. Там той разговаря с ръководството и се запозна на място с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института. Националната генбанка е най-голямата на Балканския полуостров, като поддържа над 60 000 образци, от които 43 147 при условията за дългосрочно съхранение. Базовата колекция е представена от 33 семейства, 150 рода и 600 растителни вида.

Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че в института се полагат огромни усилия,  съхраняват се традициите в българското земеделие и се развиват нови сортове, въпреки недофинансирането, остарялото материално оборудване и липсата на млади научни кадри. „Трябва да оценяваме усилията на хората, които работят в института, и държавата да оказва много по-сериозна подкрепа, защото България е петата държава в света, която започва да създава агронаука“, заяви президентът.

Трябва да заложим на нашата агронаука, на българските фермери и да  разработим къси вериги от фермите до трапезата на всеки български гражданин, призова президентът. По думите на Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на кризата с коронавируса е извела на преден план именно въпроса за продоволствената и хранителната безопасност на страната, затова  не бива да се разчита само на внос. „Не можем да ставаме заложник в това отношение на бъдещи кризи. Земята ни е благодатна, можем да произвеждаме много по-добри плодове и зеленчуци от вносните“, каза президентът. Според Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за целта са необходими научно обоснована стратегия за следващия програмен период и актуализация на закона за земята и поземлените отношения, който да поставя на равна основа дребните с едрите производители. Държавният глава призова, че наравно със зърнопроизводството и маслодайните култури водещи структури и определящи отрасли трябва да са и зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, пчеларството. По думите на президента държавата трябва да подпомага тези сектори по ясни и справедливи критерии чрез  европейските и националните субсидии.

„Необходимо е да направим така, че нашите фермери да изнасят не само първичния продукт, а преработен продукт с принадена стойност“, посочи президентът. На срещата с ръководството на института Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза, че страната ни има потенциал да развива селското си стопанство, така че то да бъде привлекателно за млади хора, които да прилагат иновативни и съвременни технологии.

По-късно през деня президентът посети дружество за преработка на плодове в село Катуница, създадено като семейна фирма от италиански инвеститори през 1995 г. В компанията работят 190 работници, като се продава продукцията в 28 държави по света.

Novini.bg
1105 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
дърт тодорживков комсомолец, пачата ми яжте червен

2020.05.27 | 22:37

16
евалла другарко нинова,ние сме с вас ,дерзайте,действаите,след 2год. да изчезне бсп(БКП)!!!!!!напред синя терминаторке!!!!!мачкаи корни!!!БЕЗПЛАТНО ВИ РУГАЯ И ТО С ОГРОМНО УДОВОСТВИЕ ЧЕРВЕНИ ТЪПОЪГЪЛНИЦИ(ако разбират от ъгли изобщо)!!!!! ВЕРВАИТЕ СИ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЦИ....>>КОРНИ ИДВА НА СИВА КОБИЛА И ЩЕ ВИ РАЗБИЧКА МАМАТА!!!!!!Ако случайно не дойде ,пак ще дойде с нова партия,начело на копейкин,славето,майчето и тем подобни знайни и незнайни червени миндили!!!БЕ ГАДЕВ,ти на мен(тодор живков) ли ще се правиш,много си малък бе мишок!!!
73

2020.05.27 | 20:51

15
До кога Радев ще дрънка глупости пред (мълчаливи журналисти)
ЕЛЕКТPА

2020.05.27 | 18:25

12
Ще доведе до незаконно забогатели кметове... Кретен.

2020.05.27 | 19:50

14
червените умряха от глад. това е целта. Да понапълнят ошфорните сметки.
Защо

2020.05.27 | 18:49

13
Плюете така пръцидента бе!? Учи се човекът. Вече нощо не казва за санкциите на господарите си (ако няма чужда медия). Не дава заплати на Деса (направи и фондация), и скромен - никаква реклама, те дарителите си знаят!
Не може чак толкова да е тъп и нагъл

2020.05.27 | 18:22

11
И откога фатмачето на решетников разбира от това???А,явно от грипинските комисионни и от далаверите с апартаментите и деса заплатата!!
ЩОН

2020.05.27 | 17:47

10
РУМКА ТИ СИ ИЗФЕЙКАЛ НАПЪЛНО ВЗЕМИ СИ СЛОЖИ ВЪЖЕТО НА ВРАТА И ЦИРКА СВЪРШВА

2020.05.27 | 17:15

9
Тоя докога ще ни прави на глупаци?? Че ти от какви ли не разбираш бе?! Нямаме търпение да те разкараме!!!

2020.05.27 | 17:01

8
Ей какъв хубусник си избрахте да ви радва. Не ходете да гласувате те циганите ходят вместо вас и ви определят съдбините!
АЗ

2020.05.27 | 17:00

7
Преработен продукт с принадена стойност?! Вярно разбира от икономика! Отличникът на мама! Ръси заучени комунистически фрази и е толкова доволен от "великите" си мисли. Още по-доволен и с ехидна усмивка е, когато плюе по собствената си страна. Добре, че беше той, да ни избави от коронавируса ... Той бил казал ............ Защо не си остана при самолетите, ами излага и летците. Съмнявам се какъв летец е бил и как е станал генерал с този умствен багаж.

2020.05.27 | 16:56

5
Децентрализацията ще доведе до пълна безконтролност на турските общини, на тъпият фатмак не може да проумее това.

2020.05.27 | 16:57

6
То май по-важно е, Деса да го проумее.

Добави коментар

Водещи новини