Хасан Азис: 41% по-малко са приходите на общините по време на пандемията

  • 08 юни 2020 17:55

  • 513
  • 2
Хасан Азис: 41% по-малко са приходите на общините по време на пандемията
© Кадър: БТВ

Във връзка с пандемията 82% от общините са дали конкретни данни за загуби по време на пандемията. Намаляване на собствените приходи на общините с 41% от началото на март до края на април (два месеца). Негативният резултат е около 159 милиона лева по-малко в бюджетите на общините. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ кметът на Кърджали Хасан Азис, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25112

Той допълни, че всички общини ще настояват за подпомагане от държавата, тъй като нямат приходи от наеми. Освен това се е налагало да се правят отстъпки за търговците.

COVID-19 удари сериозно българските общини, приходите са рязко надолу

„За големите общини загубите са за над 50%“, подчерта градоначалникът на Кърджали. В тази връзка кметовете на общините предлагат краткосрочни мерки за справяне с кризата. „Краткосрочните предложения, които ще направим са мярката 60/40 да бъде разширена и към общинските и местните предприятия, които работят. На този етап единици са общините, които са се възползвали от нея. На второ място искаме да бъде стартирана програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилища, защото в нея ще бъдат ангажирани местните фирми и по този начин икономиката ще се съживи“, подчертава Хасан Азис.

Той припомни, че местната власт е проявила социална и човешка отговорност в условията на пандемията. „Предоставяни бяха помощ и дарения за болниците. Тази криза показа, че трябва да сме отговорни“, изтъкна градоначалникът.

„В условията на социална дистанция, ние намерихме начин да бъдем до хората“, каза още той.

Хасан Азис благодари на всички - от кмета до портиера за помощта по време на извънредната ситуация.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
513 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Ученика

2020.06.08 | 19:31

2
Политиците вече са излишни! Трябва да останат само корпорациите и синдикати.
Глупак

2020.06.08 | 18:36

1
Тоя са взе за многоооо умен!

Добави коментар

Водещи новини