В Мездра и Враца започва събирането на биоразградими отпадъци

27 февруари 2020 09:22

В Мездра и Враца започва събирането на биоразградими отпадъци
© pixabay
201 0

Със символична първа копка започва изграждането на компостираща инсталация към депото за отпадъци на общините Враца и Мездра. Биоразградимите отпадъци в двете общини ще бъдат събирани в специални съдове, разположени в повече от 570 точки.

Новото съоръжение е разположено на площ около 5 дка и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Това става възможно в рамките на европейски проект. 4 400 000 лева от стойността на проекта са безвъзмездна финансова помощ, предаде БНР.

Изнесен пункт за раздаване на компост ще бъде разкрит днес

В компостиращата инсталация ще се събират растителни отпадъци – орязани клони и храсти, шума, зелена маса от окосени тревни площи, остатъци от насаждения в частни градини и негодни плодове и зеленчуци от търговски обекти и заведения за хранене. От тях ще се произвежда тор за рекултивиране и озеленяване в двете общини.

Събраните растителни отпадъци ще се извозват към компостираща инсталация, която ще бъде изградена до сепариращата инсталация в регионалното депо за отпадъци на общините Враца и Мездра.

Когато компостиращата инсталация заработи, се очаква да се намали с ¼ обемът на отпадъка в сега действащата клетка на депото. Това пък ще удължи експлоатацията на тази клетка с 5 години. Крайният продукт от компостирането ще се използва за рекултивация на терени с нарушен екологичен баланс, за озеленяване и ландшафтни дейности.

Мая Йорданова
201 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини