Обследват сградите до площада "Тройката" в Бургас, за да установят дали са паметници на културата

  • 25 февруари 2020 16:50

  • 478
  • 0
Обследват сградите до площада "Тройката" в Бургас, за да установят дали са паметници на културата
© Булфото (архив)

Експерти от Министерството на културата и комисия от Община Бургас ще обследват сградите около централния площад "Тройката" в града, за да се установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко точно са те.

Обследването разпореди днес министърът на културата Боил Банов. То ще започне най-късно до два дни.

Обновяват пет манастира с европейски средства

Министър Банов пристигна в морския град, след като в медиите излезе информация, че знакова сграда в района на площада ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена модерна постройка.

Днес Боил Банов се срещна с кмета на града Димитър Николов, за да обсъдят казуса със сградата. Тази вечер пред нея е организиран протест срещу намерението за събарянето ѝ.

Абсурдна е хипотезата с някакви чиновнически подписи да бъде разрешено събаряне, отписване, надграждане на паметник на културата. Гарантирам, че нито един паметник на културата в Бургас няма да бъде съборен, каза пред журналисти министърът.

Община Бургас изгради 3 км нови тръбопроводи за минерална вода

Кметът Димитър Николов поясни, че в района на въпросната сграда, има други две, които са паметници на културата. Става въпрос за бившия Маринковски хан и бившата административна сграда на Хаджипетрови. Съседната до тях сграда, около която назря скандалът, според регистрите в общината, не е паметник на културата. Но тя се намира в така наречената охранителна зона, каза кметът.

Независимо какво е декларирано през годините, докато експертите не се произнесат относно характеристиките на съответните сгради и да кажат кои от тях имат качества да бъдат обявени за паметници на културата, в този район всякакви действия са стопирани, заяви министърът. Очаква се обследването да продължи около месец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини