Облепиха с тапети паметник на културата в Пловдив

  • 14 март 2019 12:06

  • 620
  • 0
Облепиха с тапети паметник на културата в Пловдив
© Кадър: Нова телевизия

Облепиха къща в пловдивския квартал "Капана" в тапети. Емблематичната постройка е в сърцето на "Капана" и е построена през 1902 година. Тя не е индивидуален паметник на културата, но попада в общия архитектурен ансамбъл на квартала. Така всякакви дейности по нея задължително трябва да се съгласуват с Института за недвижимо културно наследство. За облепването с фолиото обаче разрешение няма.

,,Със сигурност не е законно. За допустимост изобщо не можем да говорим. Извършено е едно обезличаване на характера на една прекрасна сграда'', раказа кметът на район "Централен" в Пловдив – Георги Стаменов.

,,Беше изключително арогантно и нагло. Без никакво разрешение. Незабавно пловдивският общински инспекторат отидоха на място. Самите извършители от страна на инспектората са им наложени актове за това, че без разрешение са монтирали скелето и извършват ремонтни дейности'', добави той.

От общината твърдят, че са успели да предотвратят първия опит за облепване на сградата в средата на февруари, но собствениците използвали почивните дни, за да довършат започнатото. Сградата е продадена преди година. Неин собственик се оказа 18-годишна ученичка. Родителите ѝ обясняват, че не са направили нищо незаконно.

,,Да уточня, че това не е паметник на културата. И това, че се намира в "Капана" в този „арт-квартал” да го наречем и че е в ансамбъл, смятаме, че е красиво и за това сме го изпълнили. Това са лепящи тапети. Това е холандски тапет, който в Холандия, в Амстердам, в Хага в тези големи градове е нещо нормално. Плюс това е изолация'', казва Августин Аврелин в ефира на Нова телевизия.

Според Надя Аджмян конструктивно нарушение на сградата няма. Тя казва, че са направили „козметичен ремонт”.

,,Запазили сме дограмата, която е от 1902 г., фризовете също са запазени. Всичко, което е трябвало да се запази е запазено. В момента сградата е запечатана. Въпрос на гледна точка е - на някой им харесва, на други - не, Господ е дал очи на всички'', добави Аджмян.

Според Националния институт за паметниците на културата нарушение в случая има. Те казват, че това е намеса в защитена територия на културно наследство, без съгласуване по определения ред. Санкцията за това била от 5 до 10 хиляди лева. Общината вече е поискала тапетите да бъдат свалени и ще глоби собственика. Августин Аврелин обещава, че ако общината се произнесе, той ще свали тапетите.

Оказва се, че това не е първото нарушение в квартал "Капана". Собственикът на друга сграда, започнал ремонт, без да го съгласува с Националния институт за паметниците на културата. Сменил дървената дограма с метална и премахнал част от външните орнаменти. Той също ще бъде глобен.

,,В крайна сметка и туристите, и пловдивчани се радваме точно на това културно наследство, което имаме и ние трябва да се грижим за него, а не да се опитваме да го съсипваме и да обезличаваме'', допълни кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини