Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив

  • 07 юни 2019 21:43

  • 663
  • 1
Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив
© Pixabay

Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район „Централен" в Пловдив заради неправомерно съборената къща паметник на културата. В тях се настоява да бъде отнето строителното разрешение на фирмата, разрушила една от знаковите сгради в града. От прокуратурата, че ще се произнесат в понеделник, предаде БНТ.

Сигналите са подадени от кмета на района Георги Стаменов заради унищожения паметник на културата, който трябваше да бъде реновиран и запазен в автентичния му вид от собствениците на обекта.

От кметството настояват за отнемане на разрешението, защото то е било издадено за ремонт на сграда, която вече не съществува.

Унищоженият паметник на културата е проектиран преди повече от 100 г. от Йосиф Шнитер. Чешкият архитект остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Сред тези, които вече не съществуват, сега се нарежда и ансамбловият паметник на културата на улица „Гладстон". За внучката на Йосиф Шнитер това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

На фирмата, разрушила сградата ще бъде съставен и акт за нарушение на закона за културното наследство.

Последвайте канала на

Novini.bg
663 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.06.08 | 01:46

1

Тази анти-българска фирма трябва да се закрие. Имуществото и сметките на собствениците трябва да се присвоят от държавата като компенсация за нанесени културни и материални щети на българския народ.

Добави коментар

Водещи новини