ВЕЦ-ове на стената на язовир "Огоста" не работят

  • 09 януари 2020 15:57

  • 1847
  • 2
 ВЕЦ-ове на стената на язовир "Огоста" не работят
© Архив

Нивото на язовир "Огоста" край Монтана е изключително ниско - в язовира има 155 милиона кубически метра вода при максимален обем от 505 милиона кубически метра вода, съобщиха от Областната управа в Монтана.

По бреговете на водохранилището са се показали големи ивици земя, във водата се се образували острови и полуострови, а също мини-езерца, в които рибарите по цял ден пробват късмета си. От водата се показа дори стар багер, вероятно изоставен при строителството на язовира през 1985-1987 година. Багерът беше изваден с два крана и откаран за вторични суровини.

Актуална информация за водните количества в язовирите, които МОСВ наблюдава

Заради маловодието двете водно-електрически централи на стената на язовира не работят.

От областната управа в Монтана заявиха, че всичко, което е трябвало да бъде направено по ремонта на участъци от мокрия откос на язовирната стена и канала след основния изпускател е направено. Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата. Максималният обем на язовира никога не е достиган от пускането му в експлоатация през 1987 година, но подобно ниско ниво е имало и друг път, обявиха от областната упарва.

Novini.bg
1847 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Б. Б

2020.01.11 | 09:29

2

Лъжат... Може би ще кажат че и веца под яз. Искър не работи.. Сигор но и този на Ботевград.... Не работи. С две думи абе няма хич вецове... Но и Вода няма..... Къде ли е отишла!!

Въййй

2020.01.09 | 16:30

1

Боко каза ,че всичко е точно,държавата никога не е била по добре

Добави коментар

Водещи новини