-
19 октомври 2019 16:05
- 899
- 2
"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба, приготвена с деликатесния смилянски сорт. Седемнадесетото издание на традиционния Празник на смилянския фасул събра посетители от цялата страна. Производителите на смилянски боб свариха над 15 казана с фасул чорба, приготвяйки близо 6000 порции за празничната трапеза.
Реколтата от смилянски фасул тази година е много добра, заяви пред БТА Силвия Тютюнарова, спечелила конкурса за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда, според данни на Кредитната кооперация в Смилян. Новата реколта се продава на приблизително същите цени като миналогодишната - 9-10 лв. за едрия фасул, наричан в Родопите фасулевица и около 8 лв. за пъстрия боб с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, уточняват от кооперацията. Смилянският фасул вече е известен като качество, обяснява Магдалена Ловчалиева, производител на популярния бобен сорт. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със собствена интернет страница като земеделски производител.
Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в конкурса за пано от боб. В надпреварата се включиха творби на деца от детски градини и училища в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз- цървулки", запечен фасул със зеленчуци и паста със смилянски боб и манатарки.
Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се представи на празника с демонстрация и дегустации на различни ястия със смилянския сорт, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже как бобът може да изглежда по различен начин, обясняват членове Chefs Club Smolyan. Професионалните майстори представиха десертен крем с фасул, боб скордаля, мус от смилянския сорт с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският боб се търси вече много в София и в страната, българинът започва да се връща към корените си и да яде натурални, истински неща, посочват от Chefs Club Smolyan.
Последвайте канала на
Свързани новини
Грузинец, обрал дома на Пике и Шакира: В Испания е фасулска работа да излезеш от затвора
03 октомври 201916:08
В Добричкия регион се очаква да бъде прибран по-малко фасул от миналата стопанска година
16 август 201917:10
В Добричко започна прибирането на фасула
08 август 201917:11
Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион
23 април 201910:30
Каква е тайната на хубавата рибена чорба?
06 декември 202210:01
В Смилян почерпиха хиляди на празника на фасула
29 октомври 202221:57
ЦСКА - София пак удари Левски и отдалечи "сините" от Европа
Григор Димитров с неочаквана загуба от №74 в света в Мадрид
Каранга с нова изцепка: В България все още всичко е нормално! Отново убихме кравата
Астън Вила и Челси разделиха точките след спектакъл в Бирмингам
Славия обърка сметките на Ботев за седмото място
Сектор "В" иска оставки! Фенове скочиха на ръководството на Левски, намеси се охраната (видео)
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Бившият съветник на Главчев: Там, където не се ползват моят опит и съвети, няма нужда да стоя
27 април 202421:46
Искрен Митев (ПП): Ако 80% от българите гласуват, ДПС няма да е фактор
27 април 202418:43
Ангелов, ГЕРБ: Рано е да говорим за коалиции
27 април 202418:59
Теменужка Петкова, ГЕРБ: ПП-ДБ приемат ДПС само когато са им необходими
27 април 202420:11
Вигенин: Елена Йончева направи грешен избор
27 април 202418:09
Промените в закона за хазарта обслужват изцяло нелегалните оператори. Те не плащат данъци и за потребителите няма защита
27 април 202421:51
Германски министър: Целта на Путин всъщност е Европа
27 април 202418:25
Чешкият външен министър: Бъдещето на Европа е заложено на карта
27 април 202419:32
Полицейски син излъга, че са го ограбили бандити - сам пропилял парите
27 април 202420:17
2019.10.19 | 16:34
Ако имаше и джолан съа боба сигурно и прецедента щеше да е там
2019.10.19 | 17:48
Едва ли, той долна манджа не яде. Там само филе Елена, хайвери..., как ще яде един "прост" боб. Пастички... гилотини :)