-
19 октомври 2019 16:05
- 899
- 2
"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба, приготвена с деликатесния смилянски сорт. Седемнадесетото издание на традиционния Празник на смилянския фасул събра посетители от цялата страна. Производителите на смилянски боб свариха над 15 казана с фасул чорба, приготвяйки близо 6000 порции за празничната трапеза.
Реколтата от смилянски фасул тази година е много добра, заяви пред БТА Силвия Тютюнарова, спечелила конкурса за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда, според данни на Кредитната кооперация в Смилян. Новата реколта се продава на приблизително същите цени като миналогодишната - 9-10 лв. за едрия фасул, наричан в Родопите фасулевица и около 8 лв. за пъстрия боб с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, уточняват от кооперацията. Смилянският фасул вече е известен като качество, обяснява Магдалена Ловчалиева, производител на популярния бобен сорт. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със собствена интернет страница като земеделски производител.
Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в конкурса за пано от боб. В надпреварата се включиха творби на деца от детски градини и училища в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз- цървулки", запечен фасул със зеленчуци и паста със смилянски боб и манатарки.
Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се представи на празника с демонстрация и дегустации на различни ястия със смилянския сорт, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже как бобът може да изглежда по различен начин, обясняват членове Chefs Club Smolyan. Професионалните майстори представиха десертен крем с фасул, боб скордаля, мус от смилянския сорт с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският боб се търси вече много в София и в страната, българинът започва да се връща към корените си и да яде натурални, истински неща, посочват от Chefs Club Smolyan.
Последвайте канала на
Свързани новини
Грузинец, обрал дома на Пике и Шакира: В Испания е фасулска работа да излезеш от затвора
03 октомври 201916:08
В Добричкия регион се очаква да бъде прибран по-малко фасул от миналата стопанска година
16 август 201917:10
В Добричко започна прибирането на фасула
08 август 201917:11
Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион
23 април 201910:30
Каква е тайната на хубавата рибена чорба?
06 декември 202210:01
В Смилян почерпиха хиляди на празника на фасула
29 октомври 202221:57
Левски посяга към титлата, но ЦСКА няма да я даде лесно
Национал може да пише история в Полша заедно с Вилфредо Леон
Ще продължи ли добрата серия на Пирин и в плейофите?
От СДВР: Ограничаваме част от хореографията на дербито, ако е необходимо, ще бъдат изпразвани сектори
Фейенорд и Ливърпул ще се договорят за Слот в следващите 48 часа
Ман Сити направи важна крачка към титлата
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Илина Мутафчиева: С промените в хазарта правим кръпки, така рискуваме да тласнем хората към незаконния хазарт
26 април 202412:50
На първо четене: Депутатите приеха единодушно промени в Закона за хазарта
26 април 202410:57
Пеевски: Кирил молеше и скимтеше два месеца да го сдобря с Борисов
26 април 202411:16
Петков отвърна на Пеевски: Не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата
26 април 202412:33
Борисов: ГЕРБ е принципна партия – там, където плюем, не лижем след това
26 април 202409:33
Хванаха две "фалшиви" пенсионерки по болест, ощетили държавата с над 100 000 лв.
26 април 202411:22
Военнослужещите ще бъдат с по-високи заплати от следващата година
26 април 202412:16
Земетресение край Якоруда
26 април 202410:30
Русия изпрати повече от ясно предупреждение към НАТО, ако разположи ядрени оръжия в Полша
26 април 202410:59
2019.10.19 | 16:34
Ако имаше и джолан съа боба сигурно и прецедента щеше да е там
2019.10.19 | 17:48
Едва ли, той долна манджа не яде. Там само филе Елена, хайвери..., как ще яде един "прост" боб. Пастички... гилотини :)