ЕАЦС с позиция относно проявата на футболно хулиганство чрез расизъм

Във връзка с проявите на език на омразата по време на футболната среща между отборите на България и Англия на 14 окт. 2019г., Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) остро осъжда всяка проява на расизъм и ксенофобия. Това съобщиха от пресцентъра на ЕАЦС.

Футболното хулиганство и агресията са опасен феномен, който много често е повод за социално и политическо напрежение и не следва да бъде подценяван като обществена заплаха.

Във времето, в което на територията на водещи зали и стадиони в Европа бяха извършени едни от най-бруталните терористични актове, нивото на сигурност и охрана на съоръженията трябва да отговаря на най-съвременните стандарти. Именно комбинацията от мерки, включващи активна превенция, човешки ресурс и съвременни технологии, осигуряват пълна защита и безопасност за хората и съоръженията, като по този начин се намаляват значително рисковете от агресия и насилие.

ЕАЦС категорично се противопоставя на тенденцията съоръженията за спорт да бъдат арени на конфликти и противопоставяне и счита за необходимо компетентните органи и отговорни институции да:

- направят разширен и задълбочен анализ на ситуацията, както и на средата за сигурност по стадионите в страната;

- начертаят конкретни мерки за изпълнение, в основата на които да бъде превенцията, в това число активната работа с потенциалните рисковите групи и фенски групи извън стадионите;

- поставят началото на по-широка обществена дискусия, чрез която да бъде информирано обществото за потенциалните рискове и заплахи от футболното хулиганство, с цел да се ангажира неговото внимание и подкрепа за реализацията на по-широки мерки;

-инициират, разработят и реализират образователни програми (Министерство на младежта и спорта, МОН, МВР и БФС) с цел превенция на прояви на езика на омразата в дългосрочен план;

- използват експертиза и „ноу-хау“ от водещи специалисти в сферата на сигурността на стадиони и съоръжения, като се заимстват практики и установени стандарти.

Коментари

  1. 2019.10.18 | 10:30

    da vi e-a maikata dolna kato iskate da niama rasizan zadalete vav nacionalnite otbori da uigraiat samo geneticno rodeni futbolisti ot dadena darjava a dokato darjavite se predstavliavat ot afro arabski maimuni i cernilki vinagi shte ima rasizam zashtoto normalnite hora mraziat tezi maimuni i ubiici.

  2. 2019.10.18 | 10:29

    оо цецко молитвената закуска изкочи да дава акъл.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет