МВР подготвя изнесени бюра за подновяване на лични документи и мобилни биометрични станции

По време на парламентарния контрол вътрешният министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, обяви мерките, които МВР ще предприеме във връзка с големия брой лични карти изтичащи през 2020-2021 г. и необходимостта от тяхното подновяване.

Част от работещите звена в "Български документи за самоличност" ще преминат на плаващо или увеличено работно време. С цел избягване на опашки звената ще подлежат на ежедневен контрол. По преценка, в случаи на по-голям брой чакащи граждани, могат да се организират работни места на двама служители за всяко гише. Освен това ще има и възможност за специфичен прием при постъпили искания от ведомства, кметства и други да имат възможност групово да подадат документи.

Услугите за електронно издаване на лични карти и паспорти ще се популяризира чрез медиите. Гражданите ще бъдат информирани за промяната на работното време на звена и приема на документи чрез мобилни биометрични станции, обясни министър Маринов.

Подаването на заявления за издаване на лични документи ще може да се прави във всяко едно районно управление от гражданите с постоянен адрес в областта, в която живеят.

Освен това са предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт, където ще могат да се подават заявления и връчват лични документи.

Министърът допълни, че към съдебната власт са изпратени молби за осигуряване на места в Съдебната палата в София и Софийският районен съд за подаване на документи и издаване на документи за самоличност. За регламентацията на електрическите тротинетки вътрешният министър обясни, че се провеждат обсъждания за законови промени с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата. Проектът предвижда изисквания към електрическите тротинетки и водачите им. Част от тях са те да се движат по велоалеите, а при тяхна липса в най-дясната част от пътното платно. Да не се движат по пътища и улици, по които максималната скорост е над 50 км в час, да не превишават скорост от 25 км/ч, а водачите да са на възраст не по-малко от 16 години и да притежават една от категориите предвидени в Закона за движение по пътищата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет