След жестокостта в Сотиря: Налагат ли се промени в НК?

  • 19 август 2019 19:41

  • 1652
  • 11
След жестокостта в Сотиря: Налагат ли се промени в НК?
© Булфото (архив)

При случая със 7-годишната Кристин реалната възможност е Мартин Трифонов да е на свобода, когато е на 40 години, пресмятат юристи. Това отново повдигна въпроса за промени в Наказателния кодекс, дори и за химическа кастрация.

В момента химическа кастрация се прилага в немалко европейски страни. В някои от случаите дори се иска съгласието на извършителя на тежки престъпления. У нас юристите вече спорят какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от подобна мярка.

Химическата кастрация представлява овладяване на сексуалния нагон с лекарства. Мярка, за която от ВМРО настояват да залегне и в българския наказателен кодекс. 

,,Ние какво правим – хващаме един престъпник, който е около 20-годишен. Благодарение на съкратеното следствие, той излиза след 20 години и на 40 години е готов отново да бъде жертва на собствения си нагон и да убива'', обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Според юристите обаче химическата кастрация може да крие и рискове.

,,Не можем да гарантираме, че той няма да бъде агресивен по друг начин и няма да извършва други престъпления. Това не може да промени същността на престъпника'', обясни Мария Шаркова пред Нова телевизия.

Все още липсват обаче достатъчно данни дали агресията няма да се засили и прояви по друг начин, опасяват се правозащитници. Остава отворен и въпросът кой ще плаща за страничните ефекти след подобна терапия.

Друг казус е как да се прилага химическата кастрация у нас – принудително или доброволно.

,,Интересно решение има в Германия по този въпрос – педофил, който е извършил тежко престъпление, ако се съгласи да бъде кастриран – не ходи в затвора'', обясни адвокатът Марин Марковски.

Това поставя на дневен ред друго искане на ВМРО – да отпадне съкратеното съдебно следствие, което дава възможност за предсрочно освобождаване на извършителите на тежки престъпления.

За последно подобно искане за промени в Наказателния кодекс имаше миналата година след убийството на Виктория Маринова в Русе. Аргументите тогава бяха същите - когато осъденият на първа инстанция Северин излезе от затвора, вероятно ще е на възраст около 40 години.

Novini.bg
1652 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
abe каква кастрация

2019.08.19 | 22:30

5

каква кастрация,направо ефтаназия. защо да хрантутим тоя урод, като излезе пак ще убива. оня дето уби момичето в търново беше излязъл от затвора. в затвора човек не се става

Драган

2019.08.23 | 19:45

11

Защо евтаназия когато трябва дабъде одран на площада!

Пламен

2019.08.20 | 06:32

9

Нов закон-при такива тежки криминални случаи, престъпника да дари всички свои органи на крайно нуждаещи се от трансплантация,така ще изкупи част от вината си!

Пламен

2019.08.20 | 06:33

10

А дали е хуманно, попитайте роднините на загиналите...

Не знам отговора

2019.08.20 | 00:49

8

Няма еднозначен отговор на този въпрос...в една предходна статия имаше коментар от психолог или криминалист, че убиецът е имал изключително тежко детство и е отраснал в крайна мизерия. Огромният процент психопати се формират като такива поради тежко насилие в семейството, безотговорни родители/ обикновено алкохолици/ и травми на главата в детството и за съжаление психопатиите не подлежат на лечение.Понякога изборът не е личен, той е бил направен от обстоятелствата вместо нас. От човешка гледна точка съдбата на този нечовек е достатъчно трагична. Знам само, че човешкият живот е най-висшата ценност и не би трябвало да има законно убийство.

Иван

2019.08.20 | 00:00

7

Да ви ева майката толерастка.Значи циганите да изнасилват и убиват деца и старци а вие да ги милвате.Евал съм ви майката изроди корумпирани от съда и законотворчеството

2019.08.19 | 23:20

6

До живот в килия 2×2, без социални контакти, може без кастрация само с дясната си ръка и филия хляб на ден

Българка

2019.08.19 | 22:21

4

Задължително трябва промяна в НК. Кастрацията при такива случаи да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

Отровата иван ибан боклуков

2019.08.19 | 21:27

3

Отрооваааа чуууууумааааааааааааааа селянндурсккааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!

Оцелял от "градежа"СДС-арски българин

2019.08.19 | 21:01

2

Ако преди четвърт век бяха подложени на кастрация,пардон - на трепанация Сашо Нереза,Гърбатия Ай дук и поне още стотина от СДС-шайката,Мартинчо сега нямаше да стигне до тук,защото щеше да бъде преминал през училище, после през Трудовашките войски и накрая,ако нищо не ставаше от него - през ешафорда,а момиченцето и още стотици други като него щяха да са живи.

Христо Ганев

2019.08.19 | 20:20

1

По мое мнение държавата не трябва да допуска такива социално изключени индивиди да не бъдат под контрол

Добави коментар

Водещи новини