Поведението на убиеца на детето от Сотиря - в следствие на психически дефект

  • 19 август 2019 13:01

  • 7054
  • 13
Поведението на убиеца на детето от Сотиря - в следствие на психически дефект
©

"При по-задълбочен анализ вероятно ще се окаже, че много работа не е свършена от институциите. При един повърхностен поглед се вижда, че има несвършена работа". Това каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова - психиатър, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", в коментар на трагичното убийство на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Според нея не е ясно дали е проследявано поведението на Мартин Трифонов още от ученическите му години и защо на 21 години "той вече има стаж като престъпник и то за блудство". Тя попита защо е била толкова малка присъдата му за това престъпление, която той вече е излежал. "Възникват въпроси има ли система, която да обхване, контролира и подпомага ресоциализацията на хора, които са били в затвора", каза тя.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" проф. Калин Гайдаров - криминолог, бивш директор на Института по психология към МВР, заяви, че при все такъв трагичен случай задаваме едни и същи въпроси, но "трябва да се отдели проблематиката от принципите".

"Необходим е цялостен проект, концепция за нравствено възпитание, социална отговорност и формиране на здрав начин на живот у младите хора", смята той. 

Според него полицията трябва да изпълнява и превантивните си и профилактични функции, общинските служби също не са реагирали на това, че един млад човек има ред криминални прояви.

Д-р Гълъбова посочи, че поведението на Мартин е в следствие на психически дефект - "не психично заболяване, което води до невменяемост, а за дефект, който може да е вроден, може да е в следствие от случки в миналото, които са го формулирали по този начин". По думите ѝ има риск това поведение да се повтори, ако този "дефект" не бъде преодолян или не бъде поставен под някакъв контрол. Тя бе категорична, че предложението за химическа кастрация е много жестоко, но "трябва да има някакъв друг много сигурен начин, че рисковете от рецидиви на това поведение трябва да бъдат минимизирани".

Според проф. Калин Гайдаров трябва да се търси причината за това българското общество да става "все по-безнравствено". 

"Назряло е времето за дебат и за вземане на сериозни решения и за реализацията им относно сигурността на гражданите в социалната среда. ... Не може с палиативни мерки".  

В община Сливен днес е ден на траур в памет на 7-годишното момиченце, станало жертва на тежко престъпление.

Десислава Станева
7054 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Саня

2019.08.20 | 13:02

11

Г-жо психиатър, язък ти за дипломите! Освен доктор, трябва да си човек! Какво значи химическата кастрация е твърде жесток начин?!? За такъв изверг е малко! Не беше ли твърде жестоко това което Той причини на детето? Затова сме на тоя хал. Закони има, присъди не. Ще му дадат 10г.и какво?изроди те ще ни убиват децата, а няма да лежат? Ще спрат ли, като за такова зверство им дават по 10г.Вместо да се затяга присъдите за назидание, ние трябва да търсим хуманен начин да няма рецидив забележете?!?

Минаващ

2019.08.23 | 19:49

13

Аз бих го кастрирал нехимично ! Много е ефективно.

Офффф

2019.08.20 | 13:59

12

Поредния капацитет, който се изживява като такъв за сметка на една трагедия. И все акъл раздават. Като сте толкова умна г-жо, защо спахте до сега, а не предприемахте въпросните превантивни мерки, за които говорите? А и виждам сякаш обществото отново е виновно! Сякаш такива получовеци няма във всяка една държава по света?

asd

2019.08.19 | 13:16

1

2 godini max i e na svoboda ...

Ку.рю

2019.08.19 | 14:51

10

Изобщо няма да помирише панделата... Ще го обявят за невменяем.

2019.08.19 | 14:23

9

Д-р Гълъбова, първо придобийте представа на какво положение се намира полицията, откъм кадрови състав, и тогава ръсете поредното предложение. МВР се е превърнало в Министерство на всичките работи и ако сте малко запозната, много рядко има закон, според който на МВР да не му е вменено задължение. Само че, без достатъчно кадри и то качествени, нищо няма да върви напред г-жо. Навярно знаете, че вече четвърта година, в МВР работят и получават и пенсия и заплата няколко хиляди души. Защо ли ?

Петко

2019.08.19 | 14:15

8

Този елемент от нашата територия е Спешно за Белене!!! Трябва да изние там и да помнят всички какъв Боклук е бил той!!!!!!!

2019.08.19 | 14:06

7

ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКЯ СЪЮЗ НАТО И АМЕРИКА ПЪК ДРУГО КВОТ ЩЕ ДА СТАВА ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ МАРТИН,БОГ ДА ПРОСТИ ДЕТЕТО...

ГРАД КОЗЛОДУЙ

2019.08.19 | 13:46

6

ИМА МНОГО ПСИХО БОЛНИ КОЙТО НЕ СА ПСИХОПАТИ КАТО ТОЗИ КАК МОЖЕ ДА УБИЕШ ЧОВЕК ДОРИ ДЕТЕНЦЕ ТА ТОЗ Е САДИСТ ПСИХОПАТ ПСИХОПАТ НЕ СЕ ЛЕКУВА ИЛИ СЕ ОПРАВЯШ С ВОЛЯ ДА СИ ЧОВЕК ИЛИ СИ ПОЛУЧАВАШ ЗАСЛУЖЕНОТО ДАНО ТОЗИ СИ ГО ПОЛУЧИ СЬЩО И ВСИЧКИ ИЗВЕРГИ КОЙТО УБИВАТ ИЗНАСИЛВАТ БИЯТ ПЕДОФИЛИТЕ СЬЩО СА ЗА КАСТРИРАНЕ КАКТО Е В ГРУЗИЯ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИПСИХОПАТ ОТ РМЬНИЯ ОТВЛЕЧЕ БИ ИЗНАСИЛИ УБИ И СЬСЕЧЕ ДВЕ ДАМИ НАРОДА СЕ ДИГНА ОСТАВКИ СЕ ПОДАДОХА А У НАС КУЧЕТО СИ ЛАЕ КАМИЛАТА СИ ВЬРВИ

оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.08.19 | 13:28

5

Защо бе КоктУФ,бре Ай дук,
защо докара "блат*чедите"до тук!?

2019.08.19 | 13:20

2

zaedno sas tozi ubiec triabva da zastane i lekariat ubiec koito e ostavil deteto vav lineikata sas baba mu i se e kacil pri shofiora vsahtnost lekariat e istinskiat ubiec na deteto.

Иван

2019.08.19 | 13:25

4

На майка ти пу...а циганска.Мангала я е изнасилил и убил ,а виновни са лекарите....Какво да направят,да я върнат от оня свят?Смърт за мангалската сган

Иван

2019.08.19 | 13:22

3

Не купувайте от цигани.Не ги вземайте на работа.Не им продавайте къщи и не ги пускайте под наем.Смърт за циганската сган

Добави коментар

Водещи новини