Горанов за хакерите: Тези „герои” подлагат на риск милиони граждани

  • 16 юли 2019 18:39

  • 2319
  • 23
Горанов за хакерите: Тези „герои” подлагат на риск милиони граждани
© Кадър БТВ

Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени за граждани електронни системи, но най-важното е, че няма унищожена информация, а всеки, който се изкуши да използва откраднатите от хакерите данни, трябва да знае, че подобни действия са наказуеми. Това заяви в студиото на „Лице в лице” финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

„Тези „герои”, които провокират държавата в опит да дискредитират една от най-сериозните институции. Не знам дали тези хора осъзнават, че до голяма степен дискредитират НАП, МФ, но всъщност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, подчерта той.

Горанов отново подчерта, че изтеклото от сървъра на приходната агенция не би могло да се ползва за злоупотреби и кражби на фирми, но призна, че е възможно да постави в сложна позиция всеки, който, например, не желае да бъдат публични данните за състоянието му.

„Нека всички тези български граждани, които ще се изкушат да използват тази информация, да знаят, че ще бъдат преследвани от закона, защото тя е под защита. Нека не превръщаме тези терористи в герои”, призова финансовият министър.

Той коментира, че към момента няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували НАП хакер, да са писани от един и същи човек. „Не искам да влизам в конспиративни теории дали има намесени правителства, дали има връзка с други събития”, подчерта Горанов.

По думите му подобни проблеми има в цял свят и те вървят ръка за ръка с отварянето на администрацията към гражданите и въвеждането на електронни услуги. „Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, нямаше да водим този разговор”, отбеляза той.

Трябва ли да се оттегли заради случилото се? „Коментирах с премиера, че от мен се очакват решения и събираемост, а не оставки”.

Novini.bg
2319 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Машала на феодала

2019.07.17 | 09:43

23

В една нормална държава след такъв гаф, който е продължавал с години, най-нормалното е съответния министър веднага да си отиде от поста и да започне наказателно производство срещу него за безстопанственост. А тук гьонсурата излиза да заплашва по хипотеза.

Е С

2019.07.17 | 01:59

22

Оцапаха с кафеникава боя и проекта трифоноу, ми като е зинал какво очаква

Пешо

2019.07.17 | 00:50

21

Прочетох само заглавието. Всъщност политиците излагат на риск милиони граждани

Божко

2019.07.16 | 23:55

20

Четох коментара на хакера представящ се за руснак женен за българка.Коментара му е на английски, но с български словоред и такъв, че все едно ми говореше Слави Трифонов с неговия цветист особен исказ или всъщност е написано от някой негов бивш или настоящ сценарист от Шоуто по бтв. Смешно., чак тъжно. Ако поровят ще разберат кой го е писал. Повей ветре.

А защо?!

2019.07.16 | 23:34

19

А защо Г-н Горанов приемате за чиста монета поста на хакера,че бил...руснак?!По същата логика,ако хакера бе постнал,че е...танганаец-значи ли това,че хакерската атака е от...Танганай...?!А бре Горанов...,отивай си в гората,където ти е мястото,ставай един горски и не се връщай повече с тези тъпи умозаключения...!

Божко

2019.07.16 | 23:34

18

Разбирам, че проблема не е, че чужди разузнавания, чужди служби и държави имат достъп до информация за всеки един от нас, а е проблем, че обикновения Ганьо също може да я получи. Е това им е проблема. А, първото лично проверих, даже знаят повече от нашите служби или така си мислят, нали са все велики.

2019.07.16 | 22:15

17

Този матиматик трябваше да каже милиарди, ама човека е селянин, как да се досети, че ме излага

2019.07.16 | 21:04

16

Горанов не знае какво говори оплел се се яко

фолцваген голф

2019.07.16 | 20:57

15

кога преди години ви казвах че прости хора управляват тука се гърчихте една седмица.пак ви казвам когато прости но крадливи хора управляват държавата това е пагубно за нея !!всеки ден над 50 човека изчезват от България ,както е тръгнало след 5-6 години бойко глупавият ще се бие в гърдите че сме първата страна в ес със 0% безработица.в правителството наредени глупак до глупак начело със най големият глупак!!!

българия

2019.07.16 | 20:45

14

ХАКЕРЧЕТО, ПУСКАЙ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ДАЛАВЕРИТЕ НА ТЕЗИ КРАДЦИ И ДАНО ВЕЧЕ НАРОДА ДА СЕ ОСЪЗНАЕ ТЕЗИ БОКЛУЦИ КАК УНИЩОЖАВАТ ДЪРЖАВА И НАРОД.АБЕ КАК САМО ТУКА НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ,ЦЯЛА ГОДИНА !!!АМИ ЩЕ СЕ СЛУЧВАТ ЗАЩОТО АДМИНИСТРАЦИЯ И ПРАВИТЕЛСТВО СА МАФИЯТА И КОРУПЦИЯТА В БГ.АЗ СИ МИСЛЯ ЧЕ НЯМА НИКАКЪВ ХАКЕР, АМИ НЯКОЙ ОТ НАП МУ Е ПИСНАЛО ВЕЧЕ ДА ВИ ГЛЕДА ВАШИТЕ КРАДЕНИЯ И ДАЛАВЕРИ И Е РЕШИЛ МАЛКО ДА ВИ ГО НАЧУКА!

Добави коментар

Водещи новини