Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

  • 15 юли 2019 21:14

  • 749
  • 0
Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето
© Pixabay

Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни съвети на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега условията в Пирин не са подходящи за туризъм, казаха от Планинската спасителна служба в Банско, предава БНТ. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите части те са около 10 градуса.

Спасителите препоръчват на туристите да се обличат с топли дрехи и задължително да носят дъждобрани, тъй като времето в планината се променя за минути и може да се разрази силна буря. Най-добре е през лятото да се тръгва на преход рано сутрин.

"Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не тръгват без зареден мобилен телефон, най-вече. И да се движат в компактна група. Много внимателно трябва да преценят какво ги очаква и дали да продължат или да се върнат. Ако са в началото на маршрута, при влошаване на времето, задължително да се върнат.", съветва Благовест Обецанов, ПСС-Банско.

Туристите, които преминават през "Кончето" и изкачват връх Вихрен, трябва да са внимателни, тъй като е възможно на места да има преспи, обясниха още планинските спасители.

Novini.bg
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини