Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера

  • 19 февруари 2019 17:20

  • 1071
  • 0
Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера
© pixabay

Да бъде ограничен достъпът на туристи до седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., предава БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили", коментира Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

"Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място", допълва Андонов.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини