Министър Петков: Металургията има водеща роля в икономиката

06 ноември 2018 13:34

Министър Петков: Металургията има водеща роля в икономиката
© Министерство на труда
452 0

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в честванията по случай Деня на металурга и 60-годишния юбилей от създаването на медодобивния завод „Аурубис България“ в град Пирдоп.  

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

"Металургията има водеща роля в икономиката на страната. От нейното развитие до голяма степен зависи развитието на почти всички останали стопански отрасли - машиностроене, енергетика, строителство и др. Инвестициите в околна среда позволиха днес да имаме модерно производство, което не застрашава околната среда", каза министър Петков в приветствието си към участниците в събитието.

Той посочи, че независимо че секторът на металургията е с висок производствен риск, се наблюдава трайна тенденция към намаление на общия брой на трудовите злополуки. За десет години броят на инцидентите на работното място се е понижил повече от три пъти, отбеляза министър Петков.

През 2008 г. в икономическа дейност „Производство на основни метали“ са допуснати 97 злополуки на работното място, докато през 2017 г. броят им е 38. По данни на Националния статистически институт средната брутна месечна работна заплата в производството на основни метали е по-висока от средната за страната и продължава да нараства.

Министър Петков поздрави ръководството на „Аурубис“ за провежданата социално отговорна политика и отношението към обществото, природните ресурси и околната среда. Той пожела на всички металурзи здраве и сили за справяне с предизвикателствата в трудната, но уважавана професия.

Веселина Спасова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини