Бисер Петков представи пред депутати проектозакона за социалните услуги

31 октомври 2018 21:24

Бисер Петков представи пред депутати проектозакона за социалните услуги
© Булфото (архив)
929 1

Новият закон за социалните услуги предвижда създаване на специална Агенция, която да следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа към хората с увреждания. Това обясни социалният министър Бисер Петков пред ресорната парламентарна комисия. Законопроектът регламентира още така наречената "заместваща грижа", която дава възможност 30 дни в годината роднините, които се грижат за човек в неравностойно положение, да го поверят на социален работник.

Заместващата грижа ще бъде право не само на хора, които са неотлъчно до роднини с увреждания, но и за такива, които помагат на възрастни близки.

Според социалния министър Бисер Петков системата има нужда главно от надзор. Именно затова се създава Агенция за контрол на социалните услуги, която иззема функции от звена към агенциите за социално подпомагане и за закрила на детето. Целта е да не се препокриват задължения, за да не се размива отговорността.

,,Няма да изисква допълнителен човешки ресурс, допълнителни щатни бройки, допълнително да натоварва и разширява администрацията'', поясни министърът.

Новият орган ще дава и лицензи на частните доставчици на услуги, които ще се избират с конкурс. Идеята обаче не беше посрещна с пълно съгласие. Според председателят на социалната комисия Хасан Адемов агенцията може да не се справи с големите правомощия. Майките от инициативата "Системата ни убива" се съгласиха с него.

,,Настояваме да има контрол от неправителствени организации, но не от тези, които са доставчици на услуги. Точно това ще спре нарушенията, насилието, особено в домовете с психично болни с тежки увреждания'', сподели пред БНТ майка на дете с увреждания.

Законът описва още каква точно трябва да е квалификацията на социалните работници, през какви обучения ще минат и какво заплащане ще получават. Предвижда се и създаване на Национална карта на социалните услуги, която ще отразява къде и от какво има нужда, както и колко ще струва това на държавата.

По думите на министъра цялостната цел на законопроекта е социалните услуги най-сетне да достигнат добро качество.

Владимир Василев
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kik

2018.11.01 | 03:07

82758
Къде са българските снайперисти...

Добави коментар

Водещи новини