Голяма част от махнатите жълти паветата ще се използват наново

  • 18 октомври 2018 19:39

  • 13810
  • 0
Голяма част от махнатите жълти паветата ще се използват наново
© Булфото (архив)

Премахнаха жълтите павета от градинката пред Софийския университет. На тяхно място ще бъдат поставени гранитни плочи. Голяма част от паветата ще се използват наново, но преди това ще трябва да се почистят и сортират.

Гражданите реагират различно на новината, че жълтите павета няма да бъдат върнати тук след края на ремонта. Според проектанта и общината жълтите павета нямат място там. На мястото им ще бъдат поставени гранитни плочки, които са грапави и няма да хлъзгат.

„Извадени са края на 70-те години от оригиналните си места на софийските улици и са въведени като градински интериор, те никога не са били мислени за тротари или пещеходни зони, те са били мислени за улична настилка”, обясни зам.-кметът на София – Тодор Чобанов пред БТВ.

След почистване, извадените жълти павета ще бъдат използвани за замяна на повредените на улица „6 септември”. Между 20% и 25% от извадените павета са счупени и вече са негодни за използване.

От общината коментираха, че след редица научни изследвания вече знаят технологията за изработване на жълти павета и се надяват до другата година да обявят процедура за собствено производство. А негодните павета ще бъдат предадени на депо.

Мая Йорданова
13810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини