Цветан Цветанов: Партия не се прави с говорене на жълтите павета

  • 27 септември 2018 09:19

  • 1551
  • 6
Цветан Цветанов: Партия не се прави с говорене на жълтите павета
©

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа бе избран за постоянен представител в Управителниясъвет на Европол. С това председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ получи изключително признание от най-силната европейска служба. А минути преди началото на интервюто за "Труд", председателят на комисията по култура Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко го поздрави за поста и специално отбеляза, че признанието не се дава даром, а е за години къртовски труд без „протоколни снимки“.

– Честито признание, господин Цветанов! Такава позиция в Европол се заема за пръв път от българин. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко специално отбеляза, че това е Ваш, личен голям успех, който Вие носите за малка България. В какво всъщност ще се изразява този Ви пост?
– По Лисабонския договор трябваше да бъдат приети процедурни правила за създаване на съвместна група за парламентарен контрол на Европол. Това не беше възможно да се случи три години, а в Естонското председателство имаше девет държави, които възразяваха по текста, който беше предложен като процедурни правила. По време на българското европредседателство успяхме заедно с председателя на комисията LIBE (комисията по правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, б.р.)  Клод Мораеш да изградим стратегия и да постигнем консенсус с всички страни, които бяха „въздържали си“ по време на естонското европредседателство. В София през март месец постигнахме един невероятен успех,който остана малко незабелязан, но за пръв път бяха гласувани процедурните правила и тази съвместна група за парламентарен контрол над Европол вече е факт. Трябваше да бъдат номинирани депутати, но да бъде избран един, който да представлява всички държави-членки в Управителния съвет на Европол. В този УС за пръв път е избран депутат, който да осъществява връзката и да подпомага този контрол, който трябва да бъде осъществяван върху Европол и голяма чест е, че това е човек от България, защото ние трябва да говорим на първо място за страната си, а след това за персоналните назначения или проведени избори. Това, което беше впечатляващо е, че точно австрийското председателство заедно с председателя на комисията LIBE направиха предложение за моята кандидатура, което бе гласувано в пленарното заседание във вторник в Брюксел.

– Единодушно и без възражение?
– Да. И това всъщност е голямото признание за страната ни и за българската правоохранителна система. В разговора, който проведох с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол, тя се ангажира през ноември месец в страната ни да бъдат изпратени експерти, които ще проведат обучение на наши прокурори, разследващи полицаи по определени престъпления, които са с голяма сложност. Това ще бъде от полза и за надграждането на този капацитет, който сме постигнали в България за тези години. Направили сме и допълнително предложение чрез нашия евродепутат Андрей Новаков по отношение на следващата бюджетна рамка на ЕС. Европол има необходимост от назначаването на нови служители, защото предизвикателствата като кибератаките, например, изискват да имаме най-високите нива на защита и на координация. Европол се нуждаеше от допълнителен финансов ресурс в размер на около 23 млн. евро.  Новаков направи предложение в комисията по бюджет в ЕП и на нейно заседание във вторник е взето решение за принципната подкрепа за гласуването на 22 млн. евро увеличаване на бюджета на Европол. Което означава, че ние заедно можем да координираме действията си от една страна с българските евродепутати и ние като депутати от националния парламент. Оценката, която получих от директора на Европол, от австрийското председателство, я приемам като оценка преди всичко на успешното ни европредседателство. Европол, като най-важната структура в ЕС, която обединява всички правоохранителни системи в цяла Европа, се стреми всяка една държава-членка да осъзнае важността от това да споделя необходимата информация. И мога да дам за пример, че когато станах министър на вътрешните работи,  страната ни имаше огромен дефицит с това, че не споделяше информация. За първата година ние увеличихме информационния поток във файловете към Европол с 274 процента. Това беше давано винаги като илюстрация на добра практика.

– Сам казвате, че Европол е изправена пред огромни предизвикателства, имахте срещи и с ръководството на Европейската служба за борба с измамите, свързани с бюджета на ЕС (ОЛАФ, б.р.). Как страните от ЕС ще противодействат успешно на трансграничните престъпления?
– В разговора ми с директора на ОЛАФ Виле Итала той отново подчерта, че страната ни е един надежден  партньор на ОЛАФ. Знаете, че направихме законодателна промяна, с която да се правят административни проверки и от българската точка за контакт на ОЛАФ. Това, което има изградено като добра комуникация с МВР, с българската прокуратура, но и със законодателните промени, които сме направили, дадохме възможност да се правят проверки и на НАП за лицата, към които има искане за проверки. Господин Итала ще настоява за такива законодателни промени и в други страни-членки като у нас. Очаквам след покана на главния прокурор и от страна на ръководството на МВР до края на тази година директорът на ОЛАФ да посети страната ни. Противодействието за недопускане на злоупотреби  със средствата на европейския данъкоплатец е ключова и тя е съществена за борбата ни срещу подобни финансови измами.

– Поздрави ли ви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за новата Ви позиция?
– Снощи (вторник вечерта, б.р.) се чухме и в интерес на истината няма как да не бъда поздравен от премиера, така също и искам да благодаря и на всички колеги в Народното събрание, които са от различни политически семейства, които също изразиха подкрепата си. Чест и удоволствие е, че първият избран в тази съвместна група за парламентарен контрол на Европол е представител на България.

– Във Ваше лице.
– Да.

– Защо периодично слушаме дори и от анализатори за някакъв конфликт „Борисов-Цветанов“? Ту „разцепвате ГЕРБ“ – чували сте и вие тези слухове, нали?
– О, от края на 2008 година ги чувам, да. Хубавият период, където никой не ме възприемаше насериозно от политическите ни опоненти, беше когато изграждахме партия ГЕРБ. През 2006 година, когато премиерът ме предложи да бъда председател на партия ГЕРБ поради законови ограничения той да бъде, тъй като беше кмет, тогава единственото, за което се обърнах към него бе една, две години да нямам сериозно присъствие в националния ефир. Тогава БСП създаваха една истерия в обществото за боклука на София и още какво ли не – това, което всъщност наблюдаваме и днес. Тогава всъщност успях с моите обиколки в страната, със срещите си във всяко едно населено място, да изградим политическа инфраструктура, която днес да е силната политическа партия ГЕРБ. И точно през 2008 година към края усетиха, че ГЕРБ се движи много добре, без значение, че няма никаква представителност в законодателната или изпълнителната власт. И тогава „доброжелатели“ започнаха да идват да ми споделят как „Борисов ще ме прецака“, а при него отиваха и му казваха:“Цветанов ще ти вземе партията“. Пълни дивотии! Хората възприемат политиците сериозно когато са заедно и когато са обединени. Силата на ГЕРБ е, че всеки си знае своето място. Силата на ГЕРБ е, че всеки знае какъв е авторитета на лидера и че, ако Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г нямаше този авторитет към 2005 година, първо хората нямаше да го изберат за кмет на София на частичните избори, а след това 2007 година да го изберат повторно за кмет. Силата на ГЕРБ и разликата между ГЕРБ и СДС е, тъй като електоратът на ГЕРБ са десните избиратели, е че в СДС започнаха да работят по това кой да е първи. Всеки може да даде своето за успешен политически проект, но да знае, че там, където стои – има своята тежест. И трябва да бъдат използвани неговите възможности и неговия капацитет. Когато се създаваше сегашния  кабинет, отново се дискутираше възможността с коалиционните ни партньори от Обединени патриоти, аз да бъда министър на вътрешните работи. Но казах следното: „Да, имам тръпка, защото това е тема, която ме кара да съм съпричастен към сектор Сигурност, но едно силно управление трябва да има много силно парламентарно мнозинство“. Това е разпределение на функции на хората, които могат да допринесат  към цялостното стабилно управление и изпълнение на четиригодишната ни управленска програма. Тогава с колегата Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа поехме тази отговорност – да бъдем председатели на парламентарните си групи  и да можем заедно в диалог да гарантираме тази стабилност на изпълнителната власт, която ежедневно, виждате, е подложена на много критики от страна на опозицията, а и често става обект на фалшиви новини в публичното пространство. Темата за различия или разкол между Борисов и Цветанов я слушам вече 10 години.

– „Двамата се скараха“ – много бързо обикаля дори кулоарите на парламента тази „новина“.
– Да, „скараха се“ (смее се, б.р.). Та, сега вече отчитаме 10 години от тези приказки. Аз уважавам изключително много премиера и му благодаря за това, че в много от случаите той има една способност да чува различни мнения. И когато трябва да се вземе окончателното решение, той припознава различното мнение, което е споделяно, защото разбира се, колективът е този, който може да даде по-доброто решение на даден въпрос. Да оставим да си я говорят тази тема, тези, които искат да създават „новини“, но явно това е и като противодействие на вътрешните проблеми, които имат вътре, в БСП. Защото наскоро го чух и от председателя на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и то в декларация от парламентарната трибуна, че видите ли вече Борисов и Цветанов не се понасят. Да е жива и здрава! Желая на БСП един ден да имат този микроклимат на отношение и уважение, както ние в ГЕРБ, защото тогава ще се чувстват пълноценни на политическата сцена.

– Как Ви стои като опозиция сега БСП с Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за начело в сравнение с времето на Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на?
– Не знам дали ще е коректно да давам оценка за други политически сили. Мога да кажа, че за мен е важно да бъдем единни по дадени каузи. И да бъдем единни по просперитета и бъдещето на България. И ако мога да направя една съпоставка – имало е много по-конструктивен диалог, оценка на различните мнения и в немалко от случаите дори сме били обвинявани, че сме приемали решения на опозицията. Това е било в духа на спортсменството, който трябва да съществува между политическите партии. В най-тежката конфронтация между ГЕРБ и БСП по времето на Станишев, когато той беше избран за президент на ПЕС, и премиерът, и аз сме казвали, че това е добре за страната ни. Защото ще се говори повече за България сред лидерите на европейските социалисти. Днес се работи много по-трудно с БСП от гледна точка на това, че дори и да възприемат дадено решение за добро, само защото е предложено от управляващото мнозинство или от ГЕРБ, веднага са против. Това е една несериозност в политиката, демонстрирана от една партия, която претендира, че е системна, една партия, която има своите декларирани европейски ценности и евроатлантическа ориентация.

– Разговаряхте в Брюксел с председателя на ЕНП Жозеф ДолЖозеф Дол Жозеф Дол - френски политик, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския. Има ли реална предпоставка партията на унгарския премиер Виктор Орбан да напусне ЕНП и точно преди евроизборите това да се използва срещу всички партии от семейството на ЕНП?
– Не бих влизал в детайли за разговора, който проведох с Жозеф ДолЖозеф Дол Жозеф Дол - френски политик, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския. Но темата „Унгария“ беше коментирана. Разбира се,че сме обезпокоени от това, което се случва. Аз съм убеден, че ще се намери най-правилното решение, за да не се дестабилизира Европа. А същевременно всички тези препоръки и констатации, които има, да могат да бъдат изчистени и да бъде действително гарантирано, че няма да се влезе в тази посока, където Унгария да бъде държава-членка, но без право на глас. Убеден съм, че разумът ще надделее и не бих искал да влизам в детайлите, което всъщност като оценка бе дадено от лидера на Европейската народна партия.

– С какво ще бъдат по-различни тези европейски избори?
– От подема на национал-популизма. Ако до сега всички говорихме за интегритета на държавите-членки на ЕС, сега виждате, че в немалко от случаите фокусът е повече върху националистическите течения, които създават едни антиевропейски настроения и то по-специално в развитите демокрации, които бяха най-потърпевши от миграционната  вълна. Като говорим за популизъм, мога да дам пример с „Визия за България“ на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Откъде ще дойдат тези милиарди, за да изпълниш тези ангажименти? Първо ти трябва да направиш всичко възможно да увеличиш приходите, за да правиш повече разходи. Ако ти нямаш идея откъде ще дойдат тези пари, това означава, че просто се целиш в популисткия вот на избирателите. А популизмът, пак ще повторя – не би трябвало да е присъщ за партия като БСП, която претендира, че е системна партия. На евроизборите ние ще заложим на реалните неща,които сме направили, реалните процеси, които са се случили в България точно благодарение на европейската солидарност.

– Наскоро евродепутатът Ангел Джамбазки направи коментар пред „Труд“, че евроизборите ще са като вот на доверие към правителството. Съгласен ли сте с тази теза?
– Смятам, че евроизборите и резултатът,който ще бъде постигнат, ще даде допълнителната стабилност, от която се нуждае управляващото мнозинство. Хората, и по-специално тези, които инвестират в страната ни, искат да има политическа стабилност. Всички си спомняме периодите, когато изпадаме в политическа криза, когато имаме служебен кабинет, когато никой от служебния кабинет не носи отговорност, тогава всъщност могат да бъдат нанесени големи щети и на бюджета и да остане едно тежко наследство на страната ни. Бизнесът спира да инвестира и изчаква да види какви са резултатите от изборите, какво ще бъде правителството, което ще се формира. А в момента имаме 4 процента икономически растеж за втора поредна година. Това означава точно тази стабилност, която всеки един гражданин иска за страната си, защото тя води увеличаване на доходите на хората.

– Като казахте политическа криза – миналата седмица наблюдавахме една размяна на реплики между президент и премиер, парламент и президент във връзка с рокадите в кабинета. Какви са отношенията с държавния глава?
– Президентът Радев изпълнява стриктно указанията от БСП. Президентът трябваше да осъзнае едно изключително важно нещо – по българската Конституция, когато един държавен глава е избран, той трябва да бъде обединител на нацията. И трябва да търси този консенсус, който да намалява политическото противопоставяне. Що се касае до указа, президентът търсеше конфронтация под една или друга форма. Той я направи, тълкувайки подзаконовия нормативен акт. Но тук не беше обвързано освобождаването на Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, като главен секретар на МВР с предложението за назначаването му. Ако прочетем внимателно закона за МВР, ще видим какво трябва да се направи, когато говорим за освобождаване на главния секретар. Едно от основанията е освобождаване по собствено желание. За назначаването на главен секретар вече трябва действително да има съгласуване и това е задължение както на изпълнителната власт, така и на президента.

– Притеснява ли ви вариант, при който Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на направи политически проект? Или въобще появата на нов политически проект?
– Много е лесно да се подведеш, че лесно се прави политическа партия. Аз мога да го кажа от опит. Три години ние изграждахме партията, за да се явим на парламентарни избори. Партийната работа е една от най-неблагодарните. Трябва да отделиш много време, да направиш хиляди срещи и накрая, когато отиваш на избори, ти не знаеш какъв ще бъде окончателният резултат. Изграждането на една партия не е това, което можеш да говориш от жълтите павета. Не е това, което можеш да говориш от телевизионните студия. Има специфика. На първо място трябва да си искрен с хората, когато говориш с тях. Когато Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в стартира АБВ, го коментирахме с премиера. И аз видях кои са хората, които ще изграждат тази организация. Казах му на премиера, че съм спокоен. Защото много е лесно да смяташ, че си много голям и като имаш доброто говорене, всички трябва да са ти длъжни и да гласуват за теб. Нищо подобно. В избори и в правенето на политики от политиците, това е един много сложен процес.

– Виждам, че и сега сте спокоен.
– Убеден съм,че когато някой осъзнае колко е сложно да направиш една партия, толкова по-малко ще бъдат желаещите да правят политически проекти. Всеки, който иска да направи, да заповяда. Аз мога да кажа, че участвайки в политиката до настоящия момент, мога да гледам всеки един в очите и нямам от какво да се срамувам. Политиката само ми е взела. В политиката няма почивен ден. И съм безкрайно, безкрайно благодарен на моето семейство за подкрепата, която ми дава. Ако е възможно, бих искал чрез страниците на „Труд“ да им кажа искрено „Благодаря! За всичко!“.

Novini.bg
1551 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.09.27 | 11:41

6
ЦЕЦО Е ДОКАЗАН МАЛОУМНИК
Боко

2018.09.27 | 10:28

3
Боже пази България от този Шменти капели Той не знае какво говори
опорна то4ка

2018.09.27 | 11:00

5
Да се внушава:" Цветанов е прост"!! По директно работи, със хъс!!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.09.27 | 10:48

4
ВАТЕНКИ червени, кажете колко сте горди че Цветанов хвана и прати в панделата Пешо Сумиста точно когато го гласяха за малдежкото БСП?!
Боко

2018.09.27 | 10:23

2
Боже пази България от този Шменти капели , той не знае какво говори
Умник Гюро

2018.09.27 | 10:03

1
Значи, докато правителството на България преговаря в чужбина за бъдещето на народа, комунистите и турците по стар обичай забиват нож в гърба. Задача номер едно е: да се приеме Закона за Защита на Държавата. Две: да се разпуснат терористичните организации БКП/БСП и ДПС, а лидерите им да се тикнат в урановите мини. Три: да се приеме истинска Българска конституция, в която няма място за сатанински и човеко-ненавистнически идеологии. Всички масонски организации в България да се разпуснат, а лидерите им да се тикнат пак в урановите мини. И... тогава Велика България ще тръгне напред.

Добави коментар

Водещи новини