Нено Димов: Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за екоминистерството

  • 05 юни 2018 10:48

  • 2425
  • 0
Нено Димов: Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за екоминистерството
© Булфото (архив)

Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за министерството на околната среда. Това се казва в приветствие на министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по случай Световният ден на околната среда, разпространено от пресцентъра на ведомството. "Да победим замърсяването с пластмаси" е темата на Световния ден на околната среда за 2018 г., припомнят от там.

Българското председателството на Съвета на ЕС също издигна като ключов приоритет прехода към кръгова икономика и ефективното използване на ресурсите. Очаква се през юни на Съвета на министрите на околната среда да бъдат приети заключения, които да поставят основата на бъдещите законодателни решения в тази посока, подчертава министър Димов в обръщението си.

Той припомня, че в края на миналия месец е поставено началото на кампания за намаляване и разделно събиране на пластмасовите отпадъци по българското Черноморие. Според експертни изследвания 80 на сто от замърсяването на моретата от пластмаси идва от сушата. Затова в началото на летния сезон призовахме концесионерите на плажовете доброволно да поставят информационни табели и съдове за разделно събиране и оползотворяване. В края на сезона ще обобщим резултатите и ще предприемем конкретни законодателни инициативи в тази посока, се казва в текста.

Първата и най-важна стъпка в борбата със замърсяването от пластмаси е промяната в мисленето, посочва министърът. По думите му, цитирани в съобщението, много е важно да започнем промяната още при дизайна на продуктите, така че те да са от рециклируеми суровини, да са с възможно най-дълъг живот и употреба и накрая отново да се превръщат в суровини.

"Днешният празник е повод да се замислим как заедно можем да търсим и намираме решения за постигане на баланса между опазването на природата и икономическото развитие. Защото това ще осигури и по-добро здраве и качество на живот на хората. Инициативата е възможност за всеки от нас да даде принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси. Не е нужно да чакаме 5 юни - нека започнем сега!", призовава в приветствието си министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини