Агенцията по заетостта предоставя облекчени процедури при наемане на работници от трети държави

  • 23 май 2018 13:10

  • 659
  • 0
Агенцията по заетостта предоставя облекчени процедури при наемане на работници от трети държави
© pixabay

Работодателите, желаещи да наемат работници от трети държави, ще могат да се възползват от облекчени процедури при подаване на документи в Агенцията по заетостта на основание влизащите в сила от днес (23 май 2018 г.) промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

С тези промени в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива (EС) № 2016/801 на ЕП и на Съвета от 11 май 2016 г.

Улесненията са свързани с условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми „au pair”. Регламентират се правата и задълженията на научните работници, студентите и стажантите, като се облекчава достъпа до българския пазара на труда на посочените групи мигранти.

Агенцията по заетостта въвежда за улеснение на работодателите контролни листове за проверка на окомплектованост на документите, публикувани към всяка конкретна процедура.

Мая Йорданова
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини