Експозиция от захарни творения за 24 май в "Двореца" в Балчик

21 май 2018 14:46

Експозиция от захарни творения за 24 май в "Двореца" в Балчик
© pixabay.com
955 0

Експозиция от захарни творения, пресъздаващи исторически личности и сгради, образци на българския бит, култура и фолклор, ще бъде по-различен ракурс към 24 май в "Двореца" в Балчик, съобщават от държавния културен институт. Изложбата, която е проект на колаборация "Моята България", ще бъде открита в празничния ден в галерията "Тихото гнездо".

За проявата "пристига" от Истанбул изваяният в захарен вариант храм "Свети Стефан". Кулинарният шедьовър е бил подготвен от габровката Мария Озтьорк за тържествата по повод завършване на реставрацията на Желязната църква. В необичайната колекция са включени и самият "Дворец" в Балчик, икона на Свети Иван Рилски, "Под игото" на Вазов, образи на велики българи, пресътворени от изкусните ръце на кулинарите, допълват от културния център. Сладките творения пресъздават и сцени на розобер и жътва, на т. нар. канатица - основен елемент в чипровските килими, и други.

За повечето от участниците в "Моята България", сред които има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, брокер на недвижими имоти, кулинарията е хоби. Някои живеят от дълги години в чужбина, но пазят живи корените си и с необичайния поглед към героите и забележителностите на България, отбелязват от културния център "Двореца". Експозицията ще остане в Балчик до 11 юни.

Нора Виткова
955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини