"Двореца" в Балчик отваря пространството си за експозицията "Директно от Париж"

  • 12 юни 2018 15:37

  • 2341
  • 0
"Двореца" в Балчик отваря пространството си за експозицията "Директно от Париж"
© bulphoto

Държавният културен институт "Двореца" в Балчик отваря галерийното си пространство за изложбата "Директно от Париж - Боян Райнов (1921-2005 г.)". Експозицията на именития художник, предоставена от Фондация "Професор Николай Райнов", ще бъде открита на 19 юни, съобщават от културния център.

Боян Райнов - син на писателя Николай Райнов, завършва скулптура в Художествената академия в София и през 1946 година се установява във Франция. С изложбата от рисунки към книгата на Пол Елюар "Красавиците и зверовете" в парижка галерия тръгва пътят му към високото изкуство. Изложбата "Директно от Париж" представя малко известни в България произведения на Боян Райнов - сериграфии и литографии,посочва в анонса за експозицията изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева. По думите й творбите са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника - между 1945-1973 година, и свидетелстват за развитието на творческите му идеи.

Особено ценни са сериграфиите от 1971 година, които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини