Работна група набеляза нови задачи за превенция на насилието над деца

  • 02 май 2018 12:53

  • 978
  • 0
Работна група набеляза нови задачи за превенция на насилието над деца
© ДАЗД

Работната група "Превенция на насилието и злоупотребата с деца" към Националния съвет за закрила на детето набеляза нови задачи, свързани с актуализирането на координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Това съобщиха от пресцентъра на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/.

На срещата са присъствали служители на ДАЗД, експерти от различни министерства, агенции, неправителствени организации и други.

Новите задачи са свързани с поддържане на интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, преглед на наличните системи за поддържане на база данни за деца, жертви на насилие и деца, извършители на насилие. В базата данни ще има събиране и анализиране на информация за случаите на самоубийство сред децата и изследване на причините за тях.

Предвижда се модернизиране и обновяване на Националната телефонна линия за деца 116 111 чрез разработване на мобилно приложение с опция за подаване на сигнал. Предстои да бъдат разработени критерии и индикатори за оценка на работата по случаите на насилие над деца.

Експертите са се договорили да има подобряване на взаимодействието с научната общност с цел извършване на анализ /научни изследвания/ по проблемите на насилието, свързано с деца. Освен това да бъде направено национално проучване на насилието над деца в страната от УНИЦЕФ.

По отношение на контролните действия за гарантиране правото на детето на закрила срещу насилие ще бъдат актуализирани методологиите за извършване на проверките. Към тях се предвижда повишаване информираността на децата и родителите, развитие на програми за позитивно родителство, които ще бъдат осъществени от общини, читалища, НПО. Предвижда се и развитие на програми за работа с деца в детски градини и училища за повишаване на знанията им за насилието, които ще се правят от Министерството на образованието и науката.

Министерството на здравеопазването трябва да подпомогне патронажните грижи за деца до 3 години, като ефективен механизъм за промоция на психичното здраве на бебето и малкото дете и идентифициране на деца в риск от насилие и неглижиране.

Работната група е решила още да се създадат мерки за ефективна превенция на ранните бракове и ранните раждания при децата. С тези дейности пилотно ще се заемат семейно-консултативните центрове в Шумен и Монтана.

В края на срещата е била представена и книга за деца и млади хора - "Никой няма право да те наранява", която е издадена от Фондация "Лумос".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини