Приеха промени по Наказателния кодекс за жертвите на насилие

  • 04 април 2018 10:49

  • 1434
  • 1
Приеха промени по Наказателния кодекс за жертвите на насилие
© Novini.bg

Жертвите на домашно насилие ще подават тъжба до прокуратурата и няма да могат да я оттеглят. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс /НК/, приети на първо четене от парламента със 152 гласа "за" и само един "въздържал се". Промените бяха внесени от ПП БСП.

С него се залага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг - от престъпление от частен в престъпление от общ характер, от категорията на т.нар. частно-публично обвинение.

За започването на наказателното производство отново ще бъде необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице. Образува се наказателно дело и започва досъдебно производство.

Предвижда се и създаването на квалифициран, по-тежко наказуем състав на престъплението при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие, като се въвежда хипотеза на повторност.

Според вносителите с промените се решава в голяма степен единият от съществените въпроси, предвидени в Истанбулската конвенция - в частта с промяна и увеличаване на някои наказания.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отбеляза, че ГЕРБ като цяло подкрепят текстовете, но има какво да се работи между първо и второ четене.

"Тази промяна не изчервпва всички мерки по прилагане на институциите, предвидени в Истанбулската конвенция, но приемаме като положителна посоката да се мисли за адекаватни промени, без значение дали конвенцията ще бъде ратифицирана", подчерта той.

Правото осигурява защита на по-беззащитния човек, безспорно такива са жените и децата, особено в случаите на домашно насилие, защити проекта Филип Попов /БСП/. На практика, посочи той, безспорната част от конвенцията днес на първо четене ще бъде пресътворена в НК.

Колегата му Георги Гьоков цитира проучвания у нас, които сочат, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Дете, отглеждано в среда на домашно насилие, го приема за нещо нормално и след това го прилага, е друг аргумент на вносителите.

Кристиан Митев от ПГ "Обединени патриоти" , изказвайки по принцип подкрепа за законопроекта, заяви, че между двете четения ще предложат да се предвиди възможност тъжителят да прекрати наказателното производство, когато е настъпило подобряване на отношенията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нападне ли анадолния агресор

2018.04.05 | 01:21

1
Частната ми собственост и застраши семейството ми,ще има право на АК-7,62,7-47,макаров,барета,автоматична пушка,кирки,сатъри,мотики и разсичане с правата лопата.После да вика алах.

Добави коментар

Водещи новини