Пишат по-тежки наказания в Наказателния кодекс за домашното насилие (видео)

  • 16 март 2018 10:38

  • 2463
  • 8
Пишат по-тежки наказания в Наказателния кодекс за домашното насилие (видео)
© Novini.bg

Длъжни сме като представители на институциите и на гражданското общество не само да говорим, но и да приемаме конкретни действия срещу домашното насилие. Виждала съм жени, претърпели насилие – познавам болката в погледа им. Това каза министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 по време на международната конференция "Сигурно бъдеще за жените – сигурно бъдеще за всеки", предаде репортер на Novini.bg

Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и тя произтича най-вече от неравенството на половете. Истанбулската конвенция гарантира правото на живот, достойнство, физическа неприкосновеност. Точно затова институциите и гражданското общество трябва да продължим усилията, които сме положили, за да имаме повече конкретни резултати, заяви Цачева.

Тя съобщи, че е извършен цялостен анализ на действащата в момента законодателна рамка, като е взет предвид опитът на държавите, които имат най-успешни механизми.

Изводът, който е направен е, че въпреки законодателните промени през годините липсва цялостна рамка, която да води до предотвратяване и преследване на насилието на млади момичета и жени както в семействата, така и извън тях. Създадени са две работни групи – за търсене на наказателна отговорност от насилника и за промени в закони в гражданско-правната сфера, уточни Цачева.

Стигнато е до извода, че трябва да бъдат въведени нови правни състави в Наказателния кодекс. Всяка една промяна в Наказателния кодекс трябва да бъде много добре обмислена, подкрепена от гражданското общество и магистратите, като във всички случаи трябва да се държи сметка за спазване на конституционните права на всички участници в този процес, подчерта правосъдният министър.

Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 каза, че статистиката сочи, че 91% убийствата на жени са извършени от мъже, 7% в съучастие на мъже и жени и само 2% от жени. 35% от опитите за убийства и убийствата на жени са от настоящ или бивш интимен партньор. 25% от брат, син, внук или друг близък роднина, 21% от друг познат мъж и само в 9% от непознат, поясни тя.

Оттук идва изводът, че домашното насилие трябва да бъде в центъра на вниманието. Предвиждаме допълване на квалификационните състави с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство на здравето и живота на децата. Налага се да се създаде законова гаранция, че физическото насилие над деца ще бъде по-тежко наказвано и преследвано. Важно изменение е и по отношение на давностните срокове, по които може да се преследва подобно деяние, заяви Цачева.

Към момента по законодателен път не се преследва и психическото насилие. То е почти невидима за обществото проява, но е широко разпространена форма. Подобни деяния оставят траен белег върху цялостния живот не само на жертвата, но и на съжителстващите с нея лица – обикновено това са децата, посочи правосъдният министър.

Цачева съобщи, че е взето решение за създаване на Национален съвет за превенция на домашното насилие и противодействие на дискриминацията по полов признак.

Голяма част от българското общество все още смята, че домашното насилие е личен въпрос. Към това схващане трябва да бъдем непреклонни. Превенцията на насилието над жени и млади момичета трябва да бъде ежедневно, а не кампанийно. Това е явление, което засяга цялото ни общество. Всяка малка, но навременна крачка, е крачка в правилната посока, завърши Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2463 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ХАХ

2018.03.17 | 22:08

8
ТРАВЕРС
ОТ 9 МИЛИОНА

2018.03.17 | 22:07

7
СЕГА СМЕ НЯКЪДЕ КЪМ 3,5 МИЛИОНА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ. ЗА ТОВА СЕ ГРИЖАТ НАШАТА КРАДЛИВА ШАЙКА и ЦИОНИСТИТЕ-МАСОНИ.
Ели

2018.03.17 | 22:07

6
Поредният опит за вмешателство и контрол в семействата на етническите българи.И отново мишена са децата,които ще бъдат ''в риск'',после отнемани и пласирани на педофилите в ''белите'' страни.

2018.03.17 | 17:57

5
А НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО НАМАЛЯВАНЕ НА СМЪРТНОСТА СРЕД НАРОДА?ЗАЩОТО СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ.НО ТАВА НЕ ВИЖДАМ ДА ВИ ПРИТЕСНЯВА.ВАЖНА Е ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.
asd

2018.03.17 | 17:57

4
този травестит обаче продължава да реве за анадолската си конвенция. няма да се откажат. явно са взели пари и сега ги притискат евроатлантическите им началници.
ха, ха, ха

2018.03.17 | 17:57

3
Още чиновници на наша издръжка, ефект - 0
Bahur

2018.03.17 | 17:57

2
По типичен бг модел ако искаш нещо да не се случи назначаваш комисия и тетка начело й. Смотано племе.
debil

2018.03.17 | 17:57

1
И тази комисия пак ще се навира да прави проблеми на нормалните семейства и ще заобикаля от 100 метра циганското гето, където е 99% от семейното насилие

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини