-
05 април 2018 09:09
- 7984
- 4
Какъв ли ще бъде Великден, ако няма на трапезата ни един топъл козунак?
Този така вкусен продукт е неизменна част от празника, както боядисаните яйца.
У нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Днес вече е и едно наистина голямо предизвикателство за домакините.
Снимка: Novini.bg
Според вярванията, козунакът символизира тялото на Христос, а в средата се поставяло червено яйце – символ на кръвта Христова.
С годините рецептите за козунак се изменят. Днес козунакът има по-различен вид, а опитните пекари вече добавят към него стафиди, ядки, мармалад, захаросани плодове, локум, шоколад.
Снимка: Novini.bg
Какви са тайните на вкусния козунак и има ли българският обреден хляб разлика с този в Италия разказаха пред Novini.bg опитни пекари. Видеото с тях може да видите ТУК.
Снимка: Novini.bg
По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Последвайте канала на
Свързани новини
През последния почивен ден винетките, пътните такси и разрешителните режими ще се обработват ръчно
04 април 201814:06
Малчугани внесоха празнично настроение в парламента
04 април 201813:54
Членове и симпатизанти на ГЕРБ раздават хранителни пакети за социално слаби хора в Батак
03 април 201816:00
Благодатният огън идва у нас с четири фенера
03 април 201815:32
"Великденски екопъзел" ще забавлява децата в Русенския екомузей
03 април 201809:30
Ето колко българи излизат в чужбина за Великден
03 април 201807:38
Експерт: Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век
23 април 202214:27
Козунаци и великденски яйца ще получат потребителите на патронажа в Харманли
29 април 202114:53
Кметове и общински съветници в Добричко събраха средства за болни хора
06 април 201812:10
Коментари 4
Добави2018.04.18 | 10:09
2018.04.05 | 12:29
2018.04.05 | 12:57
Добави коментар
Свързани видеа
Водещи новини
Ваня Григорова не изключва да работи с БСП и "Възраждане"
04 май 202409:51
Доц. Татяна Буруджиева захапа Ицо Хазарта: За какво изпращаме евродепутати, за добро пенсиониране ли?
04 май 202409:36
Борислав Сандов повежда листата на "Зелено движение" за Европейския парламент
04 май 202408:05
До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името
04 май 202409:31
Виктор Лилов от "Отличниците на България": Живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба
04 май 202409:24
Климатологът Симеон Матев: Да не хвърляме храна означава да живеем по-ефективно
04 май 202409:18
Черешите стават все по-скъпи
04 май 202408:48
Петър Стоянович: Не знам дали българинът търси повече смисъла и Бога, или данъчния инспектор
04 май 202411:18
Венци Венц: Доклад на ЦРУ доказва, че ние формираме реалността около себе си с мисли, важно е да го използваме по правилен начин
04 май 202411:10
2018.04.18 | 10:09