Електронните винетки ще се продават и по интернет

  • 16 февруари 2018 18:43

  • 30495
  • 5
Електронните винетки ще се продават и по интернет
© Булфото (архив)

Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

При внедряването на тол-системата и електронната винетна система се предвижда да бъдат монтирани 500 пос-терминала, ще бъдат поставени 50 мобилни кантара, ще се купят и 100 мобилни устройства и 50 автомобила за следене на трафика в страната. Бъдещето е на цифровизираните модели, на възможно най-съвременните технологии и дигитализацията на услугите. Ще се работи с трафик камери, gps-системи, добър софтуер, както и с ефективен контрол, каза министърът.

Министър Нанков посочи, че с помощта на външни експерти Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала подготовката по избор на бъдещия обхват на тол-системата, както и на нейното тарифиране. По думите му до лятото ще стане ясно по какъв начин ще се определя кои пътища ще влизат в обхвата на бъдещата тол-система и как ще се ценообразува тя. Тогава ще бъдат проведени обществените консултации и дебата по темата. Не можем да си позволим да натоварим неоправдано бранша на транспортните превозвачи, подчерта министърът и допълни, че по тарифирането на пътищата ще се работи в партньорство с тях.

От 30 години и повече имаме системен проблем с пътния сектор, свързан основно с недостига на финансов ресурс. Решаваме го със системния подход, създаването на тол-система, електронни винетки за леките автомобили и тол-такса за тежкотоварните. С въвеждането на тол-системата и с ресурса, който ще се генерира, ще се ускори по-качественото изграждане и ремонтиране на пътищата, допълни той. В дългосрочен план това е устойчивата политика в пътния сектор с повече ресурс и повече контрол при разходването, подчерта Нанков.

До дни ще бъде готов правният анализ, въз основа на който да се прецени дали бъдещият оператор на тол-системата да бъде търговско дружество, държавно предприятие или организационна структура в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той ще управлява тол-системата и ще генерира приходи, които АПИ ще разходва за ремонти по републиканската пътна мрежа и изграждането на нови пътища.

Бъдещото звено ще координира целия процес по внедряване на тол-системата и обвързването на софтуера й със системите на ведомствата, за чиито нужди ще се ползва – Националната агенция по приходите, Агенция „Митници“, Министерството на вътрешните работи. 

Радина Лазарова
30495 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.17 | 22:40

5
чак е дразнещо ??? електронни винетки , и закупуване на 50 автомобила , пост терминали , и какви ли не идиотщини , но пътищата пак целите разбити и с некачествени настилки ??? лудост е обхванала ВОЖДОВЕТЕ
Метго

2018.02.17 | 20:31

2
Искам онлайн минетка

2018.02.17 | 20:59

4
А не искаш ли Свинетка Павлова по червени жартиери на задна прашка да я опънеш. За 97лв. това животно трябва да го изкормиш от СЕХ и да и се изхвърлиш в устната пастмина.
Minternet

2018.02.17 | 20:58

3
Купуване на електронна винетка по интернет през терминал сложен в някаква си бензиностанция? А на майка ви в първичния полов орган не искате ли да го сложим? Каква е тая измислена услуга? Да отида до бензиностанция, че да ползвам интернет и вашия специален и хипер скъп (със
Митко

2018.02.17 | 20:31

1
Електронни винетки? Електронни услуги? И правителството или МВР? Едното няма нищо общо с другото. И то съзнателно се саботира. Плащам си фиша по електронен /банков/ път. Но задължението ми "виси" от 3 месеца в сайта за е-услуги на МВР. Получавам и напомнящ /заплашителен/ е-маил

Добави коментар

Водещи новини