Герджиков: На Благовещение хората да не забравят благата дума

25 март 2017 15:00

Герджиков: На Благовещение хората да не забравят благата дума
© Булфото (архив)
3907 4

"Хората да не забравят благата дума, благата дума железни врата отваря".

Това бе пожеланието за Благовещение на служебния премиер Огнян Герджиков, който посети на големия християнски празник комплекса "Ванга" с черквата "Света Петка Българска" в м.Рупите и присъства на освещаването на нова ритуална зала в съседство с храма, построен приживе от петричката пророчица, предаде БТА. "Наистина е свято това място и съм много щастлив да бъда тук днес на този хубав ден, каза през журналисти служебният министър-председател. Той сподели, че за първи път влиза в къщичката, където леля Ванга е живяла и приемала нуждаещи от подкрепата й хора, и, че това е вълнуващо за него. "Баща ми е бивал при нея, но аз лично никога не съм имал това щастие", каза той. По думите на Герджиков тук се усеща особена сила и енергия и мястото наистина е вълшебно и свято. "Много искам да изкажа моя възторг към тези, които стопанисват този комплекс, защото прекрасно се стопанисва и това е най-хубавото", заяви служебният премиер.

На тържественото освещаване на новата ритуална зала, която от днес е действаща част от храмовия комплекс, заедно със служебния премиер присъстваха много хора и представители на фондация "Ванга", която се грижи за черквата и целия храмов комплекс със сградите и парка около него. Сред тях бяха Димитър Вълчев, Иван Драмов, акад. Светлин Русев, проф. Емил Попов, Нешка Робева и други членове на фондацията.

"Нарекли сме неслучайно новата зала, която ще се ползва за кръщенки, венчавки и за неделно училище, "Свещен дом", разказа пред репортер управителят на комплекса Серафим Иванов. Иконите, с които тя е украсена, са изработени по заръка на Ванга от акад. Светлин Русев. Архитектурното оформление е на арх. Лозан Лозанов и на арх. Дамян Томалевски - племенник на арх. Богдан Томалевски, който заедно с арх. Лозанов е съавтор на проекта за целия храмов комплекс, припомни неговият управител. Тя е нужна, допълни той, защото в черквата на Ванга се извършват годишно около 30-40 венчавки и двойно повече кръщенки. Идват хора от цялата страна - от Бургас, Хасково, Видин, Русе и откъде ли не, за да извършат този свещен ритуал именно тук. Днес бяха извършени първите две кръщавки в новоосветената зала.

Филип Епитропов
3907 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2017.08.29 | 14:26

4
Боко тиквата е по голям изрод и крадец

2017.08.29 | 14:26

3
този гледа като изрод ..ами такъв си е педал
Cholky White

2017.03.25 | 19:13

2
hahaha Blaga Duma,Toq Chuvali se izobshto

2017.03.25 | 19:13

1
МНЕНИЕ ОТ ДС БОКЛУЦИ НЕ ВЪЛНУВА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини