В бежанския център в Харманли няма установен нито един случай на лайшманиоза

  • 21 ноември 2016 08:13

  • 7257
  • 1
В бежанския център в Харманли няма установен нито един случай на лайшманиоза
© Булфото

В центъра за бежанци в Харманли няма нито един случай на лайшманиоза. Това обяви временно изпълняващият длъжността директор на лагера Димитър Захариев в ефира на БТВ.

По думите му два дни паразитолози от ВМА са провеждали скрийнинг прегледи на бежанците. Директорът заяви, че всеки случай, който откриват на каквото и да е заразно заболяване, става на първоначалния прием. По думите му няма основателна болест, която да налага поставяне на лагера под карантина.

Той каза, че най-разпространеният случай, който откриват, е пиодермия. „Кожна болест, която е гъбична и се причинява от лоша лична хигиена и когато се разчеше обривът с мръсни ръце, той става на рана”, твърди Захариев.

В същото време хората в Харманли продължават да са притеснени от разпространение на зарази от центъра за бежанци и обявяват, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват мигрантите да бъдат поставени под карантина.

Недоволството на местните хора основно беше заради заразите, които според тях върлуват в центъра. За тях първо информира общинският съветник Светлана Николова. Според нея е крайно време в центъра за влязат специалисти паразитолози и специалисти по тропическа медицина, които да кажат какви болести има в центъра и какви са тези странни рани по краката и по ръцете на мигрантите, за които властта казва, че е лоша лична хигиена. „Тя е подозрително еднаква за всички. Специалист каза, че поне по снимките, че това е нетипичното за нашите географски ширини кожна лайшманиоза”, коментира Светлана Николова.

Временно изпълняващият длъжността директор на центъра Димитър Захариев отрече да крият информация. Общинският съветник Светлана Василева каза, че не вярва на тези думи, ще продължи да контролира какво се случва и се надява скоро да се изпълни заповедта на министъра на здравеопазването и да влязат специалисти.

Димитър Захариев заяви, че са прегледани 126 човека, като единственият случай на малария е открит при първоначален прием. Болният е престоял в центъра повече от час – два, след което е изпратен в Пловдив с линейката на центъра и с придружаващ социален работник в средата на миналата седмица. Според Захариев когато маларията е открита навреме и е лекувана, няма опасност от зараза.

От ВМРО искат оставка на директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, и временно изпълняващия директор на центъра, лагерът да бъде поставен под карантина, бежанците да не напускат центъра и лагерът да бъде изграден на границата.

Мая Йорданова
7257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а какво,

2016.11.22 | 09:03

1
друго да каже директорът-нали е на хранилката?

Добави коментар

Водещи новини