Митов: Нито един регион или маршрут не бива да остават извън нашето внимание

  • 20 юни 2016 19:54

  • 1304
  • 0
Митов: Нито един регион или маршрут не бива да остават извън нашето внимание
©

Миграционната криза и преодоляването на първопричините за миграцията обсъдиха министрите на външните работи на ЕС на днешното си редовно заседание в Люксембург, в което участва министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,, съобщи Министерството на външните работи.

От ключово значение за ЕС е да има всеобхватен и географски балансиран подход към миграцията. Нито един регион или маршрут не бива да остават извън нашето внимание, ако искаме да намерим трайно решение на настоящата криза, заяви българският първи дипломат. Той отбеляза, че след приемането на Изявлението ЕС-Турция от 18 март 2016 г. миграционният поток от Турция към гръцките острови значително е намалял.

Въпреки това съществуват сериозни рискове за възобновяване на маршрута през Западните Балкани и откриване на нови миграционни пътища, тъй като турската страна не изпълнява задълженията си по Споразумението за реадмисия с ЕС, заяви министър Митов. Той информира колегите си за отказа на турските власти да прилагат споразумението по отношение на граждани на трети страни, като подчерта, че въпросът засяга всички държави-членки, а не само тези на първа линия.

Външните министри обсъдиха ситуацията в Сахел и подкрепата на ЕС за страните от региона в областта на сигурността, борбата с тероризма, управлението на границите, както и в усилията за справяне с първопричините за миграцията и миграционния натиск към ЕС.

Съветът прие решение за разширяване на мандата на операцията на ЕС в Средиземно море EUNAVFOR MED Sophia. Наред с основната задача за разрушаване на бизнес модела на мрежите за трафик на хора, операцията ще съдейства за обучението на либийската брегова охрана и ще следи за спазването на наложеното от ООН оръжейно ембарго.

Министрите обмениха мнения и относно актуалната ситуация в Република Македония и изразиха дълбока загриженост от продължаващата политическа криза. Подчертаха важността на изпълнението на договореностите от Пържино и осъществяването на реален напредък по приоритетните реформи. Изразена бе подкрепа за дейността на Офиса на специалния прокурор.
"Нормализацията на политическата ситуация в Република Македония и поддържането на добросъседски отношения са от ключово значение за стабилността на целия регион", заяви министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Той подчерта спешната необходимост от провеждането на приобщаващ диалог между всички политически партии и гражданското общество, за да бъде преодоляна кризата в страната. Като първа стъпка в този процес българският първи дипломат открои определянето на дата за парламентарните избори с участието на опозицията.

Министрите проведоха и дискусия по визовата либерализация в контекста на отношенията ЕС-Грузия. Министър Митов изтъкна, че Грузия е една от най-амбициозните държави от Източното партньорство. Той приветства изпълнението на всички критерии за отпадане на визовия режим и изрази увереност, че премахването на визовите ограничения ще даде нов силен стимул за продължаване на реформите в страната.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха актуалните развития в Близкоизточния мирен процес. Заявено бе, че в тясна координация с Квартета ЕС ще продължи да работи с Израел и Палестина и всички заинтересовани страни за постигане на решение на конфликта на основата на две държави. В тази връзка министрите приветстваха приетото в Париж на 3 юни 2016 г. Съвместно комюнике по Близкоизточната мирна инициатива. Министър Митов заяви, че България подкрепя усилията за възобновяване на преговорите по Близкоизточния мирен процес с водеща роля на Квартета. Подчерта, че окончателно решение на конфликта може да бъде намерено само чрез директни преговори между Израел и Палестина.

Росица Валентинова
1304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини