Експерти от ВВС са тренирали на полигона Чубра за първи от пет години насам

  • 10 юни 2016 16:56

  • 2691
  • 1
Експерти от ВВС са тренирали на полигона Чубра за първи от пет години насам
© Булфото (архив)

Приключи годишната полева подготовка на специалистите по "Ядрена, химическа, биологическа защита и екология" /ЯХБЗ и Е/ на Военновъздушните сили /ВВС/, която, за първи път от 5 години насам, се състоя на специализирания химически полигон Чубра, съобщиха от Командването на ВВС.

Полигонът е част от учебния полигонен комплекс "Ново село". Той е единственият в страната, където военните химици могат да отработват задачи в среда, максимално близка до реалната. Последните полеви занятия там са от 2011 година. Наводнение е прекъснало водопровода на полигона и тренировките в района са били прекратени. Оттогава полевите занятия на военните химици са пренасочени към учебния полигон "Корен". Условията там обаче позволяват да се тренира тесен спектър от задачите, заложени в методиката за полигонна подготовка на специалисти от войските за ЯХБЗ на БА, отбелязват от ВВС.

Тази година, въпреки все още нерешения проблем с водоснабдяването, ВВС са решили да възобновят тренировките на полигона Чубра, защото на територията му са изградени площадки за използване както на учебни, така и на истински бойни отровни вещества, което дава възможност специалистите по "ЯХБЗ и Е" да тренират пълния спектър на задачите си. Участниците в полевата подготовка са отработили наблюдение, оповестяване, индикация на радиоактивни и токсични вещества. Осъществено е било радиационно, химическо и биологическо разузнаване на маршрути, зони и обекти; пълно обеззаразяване на въоръжение, техника и личен състав след работа в заразена среда; прогнозиране, оценка и анализ на радиационна и химическа обстановка.

В края на учението те са положили изпит. Сценарият е включвал активиране на модула за "ЯХБЗ и Е" след терористичен акт в предприятие за утилизация на боеприпаси, където, по данни на специалните служби, е имало и химически муниции. ВВС ще продължат да използват полигона Чубра за подготовка на специалистите си по "ЯХБЗ и Е". За възстановяване на битовите условия за личния състав ще разчитат на взаимодействие със Сухопътните войски, Военноморските сили и най-вече на Съвместното командване на силите, на чието подчинение е специализираният полигон.

Филип Епитропов
2691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.28 | 14:09

1
ВВС ,т.е. единия от двата самолета с които разполагаме !

Добави коментар

Водещи новини