Военно-транспортни самолети от три държави ще тренират у нас

  • 28 юни 2016 13:20

  • 2219
  • 2
Военно-транспортни самолети от три държави ще тренират у нас
© Булфото

Многонационалната летателна тренировка на военно-транспортна авиация "Balkan Spartan 16" започва от утре - 29 юни, съобщиха от Военновъздушните сили /ВВС/. Тренировката ще продължи до 8 юли, а домакин ще бъде авиобаза Враждебна. Участие ще вземат военно-транспортни самолети С-27J Spartan и екипажи на Военновъздушните сили на България, Италия и Румъния.

Пребазирането на гостите и планирането на тренировъчните полети приключва на 3 юли. Самите тренировъчни полети започват на 4 юли. Задачите, които ще се изпълняват са полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти.

Летище София - Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнигирово, а парашутните скокове - на летищата Пловдив и Чешнигирово. Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски.

В щаба на учението ще се включат още и представители на ВВС на Словакия и на Европейската агенция по отбрана. Официални наблюдатели ще бъдат представители на ВВС на Литва, Австралия и на Бреговата охрана на САЩ. Те ще преценят дали да се включат в бъдещи тренировки на военно-транспортната авиация, домакинствани от ВВС на България.

За трета поредна година ВВС на България домакинстват различни многонационални тренировки на военно-транспортната авиация. Това, освен че ни утвърждава като доверен и търсен партньор, има изключителен ефект за нас по отношение на постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в многонационални операции със страни-съюзници, посочват от ВВС.

Други положителни ефекти са повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС за изпълнение на транспортни задачи; повишаване на теоретичната и практическа подготовка на инженерно-техническия състав (ИТС) за обслужване на самолет С-27J и повишаване на практическа подготовка за ръководство, насочване и управление на ниско-летящи, малоскоростни цели.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.28 | 18:43

2
ET ZACHTO NEUTRALNITE STRANI NE SA MICHENI
Boikooooooooooooooooo kurvoooooooooooo

2016.06.28 | 18:43

1
gultai ma kurvo ,ti dokara voinata ma pazavroooooooo

Добави коментар

Водещи новини